Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Μικρή αύξηση στο ποιοτικό παρακράτημα

Στα 11,50 ευρώ/στρέμμα ορίστηκε η πρόσθετη ενίσχυση για τη βελτίωση της ποιότητας ελαιοκομικών προϊόντων (ποιοτικό παρακράτημα) για την περίοδο 2012/2013. Το φετινό ποιοτικό παρακράτημα είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το περυσινό (2011/2012) που ήταν
10,50 ευρώ/στρέμμα.
Πέρυσι οι δικαιούχοι ήταν 28.987 και ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσθετης ενίσχυσης είχε φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος οι δικαιούχοι μειώθηκαν σε 25.444 και λόγω και των μειωμένων στρεμμάτων το συνολικό ποσό που θα δοθεί είναι 9 εκατομμύρια ευρώ.
Για την περίοδο 2010/2011 το ποιοτικό παρακράτημα ήταν 12 ευρώ/στρέμμα, ενώ το 2009/2010 ήταν 35 ευρώ/στρέμμα.

Το 2010 ήταν η χρονιά που άρχισε το μεγάλο "ψαλίδισμα" στο ποιοτικό παρακράτημα, όταν οι τότε Υπουργοί Γεωργίας Μπασιάκος και Μπατζελή περιόρισαν τον προϋπολογισμό από τα 22,2 εκατομμύρια ευρώ (και 65 ευρώ/στρέμμα) που ίσχυε απο το 2005 στα 10 εκατομμύρια ευρώ. 'Ετσι η παράκρατηση του 4% από την ενιαία ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, που ανέρχεται συνολικά σε 555 εκατομμύρια ευρώ, μεταφέρθηκε σε άλλα προϊόντα.

Δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης του ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών είναι οι γεωργοί, οι οποίοι καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) που τηρούν τους αναγκαίους όρους που αναφέρονται στους Κανονισμούς 510/2006 του Συμβουλίου και 1898/2006 της Επιτροπής για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις ακόλουθες πρόσθετες ποιοτικές υποχρεώσεις: 

α) των αρχών της ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRO 2.1 και AGRO 2.2 του AGROCERT ΟΠΕΓΕΠ ή 

β) των αρχών της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. 


Διαβάστε εδώ την Υπουργική Απόφαση


olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...