Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μεικτή ασφάλιση;


Η μεικτή ασφάλεια είναι πιο ακριβή από τις υπόλοιπες, παρέχει όμως σιγουριά καθώς δεν θα πληρώσεις για καμία ζημιά που τυχόν σου συμβεί. Ωστόσο, σημασία έχει και η απαλλαγή, αφού η ασφαλιστική σε αποζημιώνει από ένα ποσό και πάνω. Όσο πιο μικρή η απαλλαγή, τόσο μεγαλύτερο το ασφάλιστρο.

 Έχω τη βασική ασφάλιση και είμαι καλυμμένος» υποστηρίζει ο πρώτος, αλλά
δεν ξέρει ότι η ασφάλισή του είναι -με μια δόση υπερβολής- πεταμένα λεφτά, αφού αυτά που πληρώνει καλύπτουν ελάχιστα από όσα μπορεί να του τύχουν.
Ο δεύτερος, από την άλλη, πληρώνει αρκετά περισσότερα για μεικτή ασφάλιση ώστε «να έχει το κεφάλι του ήσυχο». Και αυτός όμως δεν ξέρει πως πολύ πιθανό θα βάλει το χέρι στην τσέπη, γιατί στην μεικτή ασφάλεια υπάρχει το παραθυράκι που λέγεται απαλλαγή. Και αυτό σημαίνει πως ίσως αναγκαστεί να βάλει το χέρι στη τσέπη. 


Τι ισχύει λοιπόν; Είναι η μεικτή ασφάλιση σιγουριά ή πεταμένα λεφτά; Σε ποια κατηγορία ασφαλισμένου ανήκετε; Και πρώτα από όλα: τι είναι υποχρεωτικό, τι προαιρετικό και ποια τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε;
Υποχρεωτικές καλύψεις είναι οι εξής… μία: η Αστική Ευθύνη μέσω της οποίας αποζημιώνονται τα πρόσωπα ή τα αντικείμενα που έχουν υποστεί ζημιά σε ένα περιστατικό που ευθύνεστε εσείς. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι προαιρετικές καλύψεις. Π.χ. για πυρκαγιά, θραύση κρυστάλλων, τρομοκρατικές ενέργειες, φυσικά φαινόμενα, οδική βοήθεια κτλ. Πάντα όμως υπό προϋποθέσεις, τα ψιλά γράμματα, δηλαδή, αφού αποζημιώνεσαι για ζημιά από χαλάζι, όχι όμως για τις μηχανικές βλάβες που είχαν σαν αιτία τον παγετό…

Και έπειτα είναι η μεικτή ασφάλιση. Αυτή που καλύπτει… όλα τα παραπάνω και επιπλέον τις ζημιές για τις οποίες φταίτε. Δηλαδή τα πάντα. Όμως κοστίζουν. Πότε λοιπόν αξίζουν; 

Η μεικτή ασφάλεια αξίζει για τα καινούρια και τα μεγάλης αξίας αυτοκίνητα γιατί αυτά έχουν ακριβότερο κόστος επισκευής από ένα φτηνό και παλιό όχημα. Για αυτό θα βρεις μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και το κόστος επισκευής θα είναι μικρό.

Ακόμη, η μεικτή ασφάλιση καλύπτει ζημιές για τις οποίες δεν γνωρίζετε τον δράστη, π.χ. το βράδυ ενώ κοιμόσασταν, κάτι που προσφέρει μεγάλη σιγουριά στον κάτοχο. Φαντάσου να επιστρέψεις εκεί που είχες παρκάρει και να δεις το αυτοκίνητό σου σμπαραλιασμένο… 

Επίσης,
η μεικτή ασφάλεια αξίζει στην περίπτωση μίας μεγάλης ζημιάς όπου το κόστος επισκευής είναι υψηλό. Το πόσο, όμως, εξαρτάται από την απαλλαγή που θα έχεις ορίσει. Τι είναι, όμως η απαλλαγή; Είναι το χρηματικό ποσό που δεν υποχρεούται να καταβάλει η ασφαλιστική εταιρία ως αποζημίωση και επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. Αν π.χ. η ζημιά είναι 550 ευρώ και η απαλλαγή 600, τότε θα πρέπει να πληρώσεις τη ζημιά από τη τσέπη σου. Αν η ζημιά είναι πάνω από 600 ευρώ, τότε γλιτώνεις μόνο τη διαφορά.
Αυτό σημαίνει πως όσο μικρότερο είναι το ποσό της απαλλαγής, τόσο το καλύτερο σε περίπτωση ατυχήματος, όμως και ακριβότερο το συμβόλαιο.

Και έτσι ερχόμαστε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως η μεικτή ασφάλιση είναι… «πεταμένα λεφτά» και δεν προσφέρει απόλυτη σιγουριά γιατί:
δεν καλύπτει τις καθημερινές μικροζημιές από 600 ευρώ και κάτω, που είναι ο μέσος όρος της απαλλαγής που προσφέρουν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες και το κόστος τους είναι διπλάσιο όχι από τη βασική, αλλά και από πακέτα που παρέχουν προαιρετικές καλύψεις. Για παράδειγμα το κόστος για ένα Toyota Yaris 1,4 diesel του 2014 είναι 350 ευρώ το 6μηνο στη περίπτωση μεικτής ασφάλισης, όμως το μισό για ένα πακέτο με μεσαίες καλύψεις (π.χ. πυρκαγιά, μερική κλοπή, φυσικά φαινόμενα). 

Εσείς όμως τι λέτε; Είναι η μεικτή ασφάλεια σιγουριά, ή πεταμένα λεφτά; Εσείς, τι τύπος ασφαλισμένου είστε;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...