Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί οι ειδικοί επιμένουν να κόψουμε τη ζάχαρη στο μισό

Στο μισό πρέπει να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, σύμφωνα με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή, η οποία δίνει κατευθύνσεις στον οργανισμό δημόσιας υγείας της Βρετανίας, ώστε να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και να βελτιωθεί η υγεία των δοντιών.


Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η ζάχαρη δεν πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το
5% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Αν και το όριο αυτό υπολογίζεται σε πέντε κουταλάκια του γλυκού, οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταναλώνουν τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από την προβλεπόμενη. «Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες: η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης βλάπτει την υγεία και πρέπει όλοι να την περιορίσουμε», δήλωσε ο καθηγητής Ιαν ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της επιτροπής. «Ο εμφανής και επίμονος δεσμός ανάμεσα στη διατροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη και τις παθήσεις της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 αποτελεί ένα "καμπανάκι" που πρέπει όλοι να σκεφτούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Διατροφή αφορούν όλα τα άτομα από την ηλικία των δύο ετών και άνω και είναι ευθυγραμμισμένες με τις προτάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Η καθηγήτρια Τζούντιθ Μπατρις του Βρετανικού Διατροφικού Ιδρύματος διευκρίνισε ότι η ζάχαρη που θεωρείται επιβλαβής αφορά τα επιπρόσθετα γλυκαντικά και όχι τα σάκχαρα που εντοπίζονται φυσικά στα φρούτα και στο γάλα.
Πιο συγκεκριμένα, το 5% των ημερήσιων θερμίδων αντιστοιχεί σε 19 γραμμάρια ζάχαρης για τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών και σε 24 γραμμάρια για τα παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...