Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Οι προβλέψεις για μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου φέρνουν άνοδο τιμών


Άρχισαν να «τσιμπάνε» προς τα πάνω οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην χώρα μας. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα φέρνουν προβλέψεις για μείωση της φετινής παραγωγής. Σοβαρά προβλήματα έχουμε λόγω της
ανομβρίας που έχει πλήξει την Κρήτη με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρπόδεση. Ήρθαν και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε όλη την χώρα, οι οποίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τις δακοπροσβολές.
Οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για αύξηση των δακοπροσβολών αλλά και των μυκητολογικών προσβολών (πχ. γλοιοσπόριο κ.α). Οι προβλέψεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου, κάτι που «ζέστανε» τις τιμές.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας, «η κακοκαιρία θα επηρεάσει την ελαιοπαραγωγή της ελαιοκομικής σεζόν που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018, μειώνοντας την, όπως είχε γίνει και πρόπερσι. Ήδη το γεγονός αυτό έχει φέρει αύξηση κατά 25 λεπτά στην τιμή του ΠΟΠ ελαιολάδου στην περιοχή, φτάνοντας τα 3,15 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, πρόπερσι, που τα καιρικά φαινόμενα ήταν λιγότερο έντονα σε σχέση με φέτος, σημειώθηκε αύξηση των τιμών ελαιολάδου στα 4,15 ευρώ το κιλό, ενώ παράλληλα είχαμε μείωση της μεσσηνιακής παραγωγής ελαιολάδου κατά 50%. Αναμένεται να δούμε πόσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγή μας».

Στο μεταξύ έναν ολοκληρωμένο φάκελο, ο οποίος θα τεκμηριώνει τις ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειες ελιάς λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της ανομβρίας, ετοιμάζουν οι Κρητικοί. Την σχετική επεξεργασία του φακέλου θα εκπονήσει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους ντόπιους αγροτικούς φορείς, αλλά και επιστήμονες.


hagrotypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...