Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Sparta Gourmet Πάνω από 1.100 τόνοι ελαιολάδου έτοιμοι για εξαγωγή



Θετικά αποτιμούν στην Sparta Gourmet, την εταιρεία που διαχειρίζεται τη νεότευκτη μονάδα επεξεργασίας ελαιολάδου και
ελιάς της οικογένειας του Λάκωνα εκατομμυριούχου Στηβ Βαλιώτη, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του υπερ-σύγχρονου εργοστασίου τους. Η εταιρεία κάνει εξαγωγές ελαιολάδου, στέλνοντας κάθε εβδομάδα τρία-τέσσερα κοντέινερ.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο υπεύθυνος της μονάδας που εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες, κ. Γιάννης Μπάρδης, εκ μέρους της οικογένειας Βαλιώτη «φέτος την πρώτη χρονιά λειτουργίας, βγάλαμε περί τους 1.100 τόνους ελαιολάδου. Οι τιμές μάλιστα που δώσαμε στους Λάκωνες παραγωγούς, που μας προτίμησαν ήταν υψηλές. Αυτό το κάναμε και για να τιμήσουμε την περιοχή, όπου και επενδύσαμε».

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Sparta Gourmet έδινε στον παραγωγό και 3,20 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα προσφέρει 3 ευρώ το κιλό, όταν στη συγκεκριμένη περιοχή οι περισσότερες αγοραπωλησίες αφορούν τιμές στα 2,70-2,80 ευρώ το κιλό (με εξαίρεση μεγάλες δημοπρασίες συνεταιρισμών, όπως για παράδειγμα του ΑΣ Μολάων-Πακίων).

Φορτσάρει για εξαγωγές

Η συγκεκριμένη εταιρεία εξάγει τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με το brand Sparta Gourmet, σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίων και στη Ρωσία.

Σημειωτέον, ότι οι εξαγόμενες ποσότητες ελαιολάδου αφορούν συσκευασίες 250 ml –1 lt, τρίλιτρα τενεκεδάκια, αλλά και μεγάλους 17κιλους τενεκέδες.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τη μονάδα, που περιλαμβάνει στεγασμένους χώρους 7.700 τ.μ., ενώ 2.000 τ.μ. αφορούν εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης.

Έχει δυνατότητα δεξαμενισμού άνω των 4.000 τόνων ελαιολάδου και άνω των 4.000 τόνων ελιάς, ενώ περιλαμβάνει δυο γραμμές ελαιοτριβείου επεξεργασίας 6.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα έκαστη, προς εξαγωγή άριστης ποιότητας ελαιολάδου μέσω πρωτοποριακής μεθόδου μάλαξης ταχυθερμαντήρα contherm της Alfa Laval- υψηλή συγκέντρωση πολυφαινόλων.

Τέλος, δυο γραμμές επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελιάς, δυναμικότητας 20 τόνων ανά βάρδια έκαστη.

Ποιος είναι ο Στηβ Βαλιώτης

Ο Ευστάθιος ή Στηβ Βαλιώτης, που γεννήθηκε το 1946 στον Όραχο της Βορδονίας Λακωνίας συγκαταλέγεται στη λίστα µε τους 48 πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ.

Ο κ. Βαλιώτης παρακινούμενος, πριν από λίγα χρόνια από συµπατριώτες του, αλλά και από την ίδια την αγάπη του για την πατρίδα, αποφάσισε να επενδύσει στα πιο δυναµικά εξαγώγιµα προϊόντα, το ελαιόλαδο και τις ελιές Καλαµών.

∆ιέθεσε έτσι ένα ποσό και αγόρασε πριν από 2 χρόνια το συνεταιριστικό εργοστάσιο «Ηλιοφρούτ», στη Φάριδα, 9 χλµ. έξω από την Σπάρτη.

Στόχος του, να αναπτύξει µονάδα τυποποίησης ελαιολάδου - ελιάς και λιοτρίβι, µε σκοπό να κάνει brand και εξαγωγές, στον τόπο διαµονής του, τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και να δηµιουργήσει θέσεις εργασίας στην γενέτειρά του, όπως ακριβώς και έκανε λίγο καιρό μετά, συνεχίζοντας την προσπάθειά του.

Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr

agrotypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...