Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Μονόπετρο: Τι ΑΚΡΙΒΩΣ συμβολίζει και πώς έγινε παράδοση στους αρραβώνες;


Όταν σκεφτόμαστε τα μονόπετρα, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στα δαχτυλίδια αρραβώνα και στα διαμάντια...

που συμβολίζουν την αιωνιότητα. Το μονόπετρο εδώ και αιώνες είναι σύμβολο δέσμευσης, αγάπης και πίστης. Οι γυναίκες στις περισσότερες δυτικές χώρες το φορούν στο παράμεσο δάχτυλο του αριστερού χεριού και οι άντρες το προσφέρουν όταν κάνουν πρόταση γάμου.

Η ιστορία του μονόπετρου


Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς οι άντρες ξεκίνησαν να προσφέρουν μονόπετρα στις μελλοντικές συζύγους τους. Η επικρατέστερη είναι και η πιο απλή: κάποτε πριν από τον 19ο αιώνα κάποιος έδωσε ένα δαχτυλίδι στη μελλοντική του γυναίκα ως απόδειξη της αφοσίωσής του αλλά και της οικονομικής του κατάστασης, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να την προστατεύει και της παρέχει όσα χρειάζεται. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ιδιοκτησίας κι έτσι συνήθιζαν να συλλέγουν κοσμήματα ως μια επένδυση για το μέλλον. Από τότε και μέχρι σήμερα, σε αρκετές χώρες του κόσμου και κυρίως στην Αμερική και τη Μ. Βρετανία, οι άντρες κάνουν πρόταση γάμου στις μελλοντικές νύφες προσφέροντας ένα μονόπετρο. Μάλιστα υπάρχει και μια έκφραση που υποδεικνύει στους άντρες να ξοδεύουν ‘δύο μισθούς’ για το δαχτυλίδι του αρραβώνα.


Ο συμβολισμός του μονόπετρου


Το μονόπετρο συμβολίζει όλα αυτά που συμβολίζει και ο αρραβώνας: τη δέσμευση του άντρα και την αφοσίωσή του στη μελλοντική του γυναίκα. Το διαμάντι που κοσμεί τα περισσότερα μονόπετρα είναι σύμβολο αιωνιότητας και αγάπης ακριβώς επειδή είναι δυσεύρετο και πολύ ακριβό. Λέγεται, μάλιστα, πως όσο πιο ακριβό είναι το μονόπτερο τόσο πιο μεγάλη είναι η αγάπη του άντρα!


Το μονόπετρο σήμερα


Το μονόπετρο έχει κρατήσει τον συμβολισμό του μέσα στους αιώνες, όμως πλέον πολλά είναι τα ζευγάρια που δεν το προτιμούν, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης είτε επειδή ακολουθούν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής που δεν είναι προσκολλημένος σε έθιμα και παραδόσεις. Εξάλλου, σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο σε μονόπετρα, όσο σε δαχτυλίδια με πολύτιμους λίθους εκτός διαμαντιού αλλά και βέρες. Το κάθε ζευγάρι διαλέγει εκείνο που ταιριάζει στον χαρακτήρα, την αισθητική και το στάτους τους. 


tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...