Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε οπωροκηπευτικά στη Σπάρτη

Από τα συνολικά 41 δείγματα που ελέγχθηκαν στη Λαϊκή Αγορά Σπάρτης, διαπιστώθηκε πρόβλημα σε 5 δείγματα

 ΣΠΑΡΤΗ. Υπολείμματα μη επιτρεπομένων σκευασμάτων και φυτοπροστατευτικές ουσίες που ξεπερνούν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, εντοπίστηκαν σε προϊόντα που διατίθενται στη Λαϊκή Αγορά Σπάρτης, κατόπιν ελέγχων που διενήργησε το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στα τέλη του 2010 στην ίδια αγορά
Συγκεκριμένα βρέθηκε:

• Ένα δείγμα μικρόκαρπου αγγουριού σε υπεραγορά, προέλευσης Ιεράπετρας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με δραστική ουσία oxamyl (νηματωδοκτόνο) σε υπέρβαση των Ανωτέρων Επιτρεπτών Ορίων, τα οποία μάλιστα και υπερέβαιναν τους σχετικούς τοξικολογικούς δείκτες οξείας τοξικότητας, όσον αφορά την κατανάλωση του προϊόντος από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

• Ένα δείγμα καρότων από τη Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης, προέλευσης Αρκαδίας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με δραστική ουσία chlorpyrifos (εντομοκτόνο) σε υπέρβαση των Ανωτέρων Επιτρεπτών Ορίων.

• Ένα δείγμα μαρουλιού από τη Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης, προέλευσης Λακωνίας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τη μη εγκεκριμένη για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστική ουσία metalaxyl (μυκητοκτόνο).

• Ένα δείγμα σπανακιού σε υπεραγορά, προέλευσης Αρκαδίας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τη μη εγκεκριμένη για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστική ουσία cypermethrin (εντομοκτόνο).

• Ένα δείγμα ελαιολάδου από αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής ελαιολάδου, προέλευσης Λακωνίας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τη μη εγκεκριμένη δραστική ουσία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια chlorpyrifos ethyl (εντομοκτόνο).
Από αυτές τις περιπτώσεις έχει περατωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, επιβλήθηκαν δηλαδή οι διοικητικές ποινές, και οι φάκελοι έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης για τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Από τα έξι δείγματα που ελήφθησαν από τη λαϊκή αγορά τα δύο είχαν πρόβλημα υπολειμμάτων, ποσοστό δηλαδή 33,3% των δειγμάτων, από τα 11 τα οποία ελήφθησαν από υπεραγορές τα δύο, ποσοστό δηλ. 18,2% και από τα τρία δείγματα οπωροπωλείων κανένα δεν παρουσίασε πρόβλημα.
Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε γεωργικά προϊόντα
Αναλυτικότερα, ελέγχθηκαν : 17 δείγματα πορτοκαλιών, 1 δείγμα μανταρινιών, 5 δείγματα σπανακιού, 6 δείγματα μαρουλιών, 1 δείγμα μικρόκαρπου αγγουριού και 2 δείγματα καρότων.

Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν από τη Λαϊκή αγορά της Σπάρτης, συσκευαστήρια, διάφορα οπωροπωλεία και υπεραγορές (ιδιωτικές και αλυσίδες) της περιοχής ευθύνης μας και όλα αφορούσαν είδη συμβατικής καλλιέργειας .
Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια εργαστήρια ελέγχου για το νομό Λακωνίας, τα οποία είναι το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και το Εργαστήριο Ελέγχου Υπολειμμάτων του Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Ναυπλίου. Η ανάλυση στα 12 δείγματα πορτοκαλιών, τα οποία αφορούσαν φορτία προοριζόμενα για εξαγωγή στη Ρωσική ομοσπονδία, έγινε από διαπιστευμένο αναλυτικό εργαστήριο.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Όπως γνωστοποιεί το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας, ήδη διενεργούνται οι έλεγχοι για την ύπαρξη υπολειμμάτων σε οπωροκηπευτικά σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων φυτικής προέλευσης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και για τη φετινή χρονιά, βάσει του επισήμου ετησίου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων του Υ.Π.Α.Α. & Τροφίμων.
Το επίσημο πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βάσει του υπ’ αριθ. 912/11928/31-1-2012 εγγράφου του Υπ.Α.Α.& Τροφίμων, για το 2012 προβλέπει λήψη δειγμάτων σε : μελιτζάνες, μπανάνες, κουνουπίδι ή μπρόκολο, επιτραπέζιο σταφύλι, χυμό πορτοκάλι, αρακά, σιτάρι, παρθένο ελαιόλαδο, αμπελόφυλλα και παιδικές τροφές φυτικής προέλευσης.
Έχουν ληφθεί, επίσης, δείγματα σε πορτοκάλια, μανταρίνια, σπανάκι και μαρούλια. Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν και δειγματοληψίες και σε άλλα είδη οπωροκηπευτικών, σε περίπτωση καταγγελιών.
Κρίνεται αναγκαία η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων του 2011. Συνολικά ελέγχθηκαν 32 δείγματα νωπών προϊόντων και 9 δείγματα ελαιολάδου.
Όπως τονίζει η Υπηρεσία, ήδη με δελτία τύπου έχει ενημερώσει με αναφορές στα τοπικά Μ.Μ.Ε, «για την όλη κατάσταση και τη διαδικασία που ακολουθείται, για τους ελέγχους που χρόνο με το χρόνο θα αυξάνονται, καθώς επίσης και για τις επιπτώσεις που υπάρχουν για τις προβληματικές περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι, οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμα πειστεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Οι παραγωγοί θα πρέπει να μην εφησυχάζουν ούτε όταν διακινούν αγροτικά προϊόντα εντός της Περιφερειακής Ενότητας, άλλα ούτε όταν στέλνουν τα προϊόντα τους σε άλλες περιοχές της χώρας πιστεύοντας ότι δε γίνονται έλεγχοι. Οι άλλες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής διενεργούν ελέγχους και σε περίπτωση εύρεσης υπολειμμάτων, εκτός από την επιβολή προστίμων, εγκυμονεί και ο κίνδυνος δυσφήμησης των λακωνικών αγροτικών προϊόντων.
Επισημαίνεται ότι, σε όλες τις περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις ή αντιρρήσεις για κάθε διαπιστωθείσα παράβαση.
Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις ανίχνευσης μη επιτρεπτών υπολειμμάτων Φ.Π, οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί, υποχρεωτικά θα προσκομίζουν το «Ημερολόγιο αγρού» στο οποίο έχουν καταγράψει όλες τις εφαρμογές τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει με γεωργικά φάρμακα καθώς επίσης και την αναλυτική καρτέλα με τις συνολικές αγορές γεωργικών εφοδίων που πραγματοποίησαν από το κατάστημα εμπορίας Φ.Π που συνεργάζονται. Ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί από τους εμπόρους λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, ώστε σε περίπτωση εύρεσης υπολειμμάτων, να μπορεί να βρεθεί δια μέσου νόμιμων παραστατικών ο παραγωγός.
Τέλος, σημειώνεται ότι η κάθε περίπτωση με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αφού ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, αναρτάται στο διαδίκτυο από το Υ.Π.Α.Α. &Τροφίμων. «Κάθε ενδιαφερόμενος έχει έτσι τη δυνατότητα να ενημερωθεί αναλυτικά και γιατί όχι να προφυλάξει την υγεία του, πάντα με το νόμο των πιθανοτήτων» υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι.

 notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...