Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η τέχνη του ελληνικού καφέ

Όπως όλα τα ωραία πράγματα στην ζωή και ο ελληνικός καφές έχει τα μυστικά του, μυστικά γνωστά μόνο στους λάτρες του. Ας ρίξουμε μια ματιά στα μυστικά του ελληνικού καφέ με τη βοήθεια της πείρας 91 ετών που συνοδεύει τον καφέ ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ.


Ένα-ένα τα βήματα για ένα απολαυστικό ελληνικό!

  • 1. Παίρνουμε ένα καθαρό και στεγνό μπρίκι με στεγνό λαιμό. Γεμίζουμε το μπρίκι με τόσα φλιτζανάκια νερό(κατά προτίμηση χλιαρό) όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.
  • 2. Με το ειδικό κουταλάκι βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά Λουμίδης για κάθε φλιτζάνι και όση ζάχαρη επιθυμούμε.
  • 3. Στην συνέχεια τοποθετούμε το μπρίκι στο κέντρο μέτριας φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το σκεύος και ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη (προσοχή μετά από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά τον καφέ).
  • 4. Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.
  • 5. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στο κλασσικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.

Αυτός είναι ο… συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του:



Βαρύς 2-3 κουταλιές καφέ
Ελαφρύς ½ - 1 κουταλιά καφέ
Γλυκός 2-4 κουταλιές ζάχαρη
Μέτριος 1 κουταλιά ζάχαρη
Ναι και Όχι ½ κουταλιά ζάχαρη
Σκέτος Καθόλου ζάχαρη
Βραστός Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
Μερακλίδικος Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει, ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
Βαρύγλυκος 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη 
Γλυκηβραστός 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...