Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ημέρα της Μητέρας



Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες το βόρειου ημισφαιρίου). Είναι μια μέρα αφιερωμένη στη μητρότητα αλλά και μια ευκαιρία ευχαριστιών προς όλες τις μητέρες για την προσφορά τους στα παιδιά και την κοινωνία ολόκληρη.


Είναι μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των Θεών αλλά και συνηθισμένη στους περισσότερους πολτισμούς.
Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Πράγματι οι προσπάθειές της είχα επιτυχία και από τις 9 Μάιου του 1914, η Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε ως εθνική εορτή στις ΗΠΑ, εορταζόμενη τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η Τζάρβις έχασε τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της.

Ωστόσο με τα χρόνια η γιορτή πήρε άλλη τροπή και έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Η αγορές βρήκαν μια πολύ καλή ευκαιρία να αυξήσουν τους τζίρους τους. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 1920, η Τζάρβις εξοργισμένη από την διεθνή εμπορευματοποίηση της γιορτής, ξεκίνησε νέα εκστρατεία προκειμένου να καταργήθεί το πανηγύρι στο οποίο είχε εξελιχθεί το αρχικό της όραμα.

Ο αγώνας αυτός της Τζάρβις, ενάντια στην ιδέα της, ήταν ακόμη πιο δύσκολος και άνισος και παρόλο που προσπάθησε με θέρμη, μάλιστα συνελήφθη αρκετές φορές, δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την ιστορία. Η ίδια πέθανε το 1948 πάμφτωχη και με άνοια σε κάποιο σανατόριο.

perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...