Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ελληνική ΑΟΖ και Διεθνή Ύδατα. Νόμιμη η Τουρκία να ερευνά σε διεθνή ύδατα.

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη


Γνωστός ο χάρτης μου των κοιτασμάτων όλων των Ελληνικών υδρογονανθράκων, στον οποίο με κίτρινη αχνή γραμμή εμφανίζονται τα όρια της εν δυνάμει Ελληνικής ΑΟΖ. Χρησιμοποιώ τον όρο “εν δυνάμει” γιατί μέχρι να οριοθετηθεί η ΑΟΖ, δεν έχει οντότητα. Η ΑΟΖ δεν είναι αφηρημένη έννοια.

Γνωστό επίσης είναι, ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει οριοθετήσει ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο στο πολύ κόσμο είναι, ότι τα
εθνικά ύδατα της Ελλάδας φτάνουν μέχρι τα 6 νμ και ότι πέραν αυτών η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα ούτε να προκηρύσσει οικόπεδα  για έρευνες υδρογονανθράκων ούτε να εμποδίζει κανένα άλλο κράτος να κάνει έρευνες σε αυτά π.χ. τη Τουρκία, αφού αυτά είναι διεθνή ύδατα (ανοιχτή θάλασσα).

Ενδιαφέρον είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν μετά τόσα χρόνια οριοθετήσει την κοινή περιοχή της ΑΟΖ τους. Αυτό πιθανόν να οφείλεται και στο γεγονός ότι η Κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει οριοθετηθεί πρός Δυτικά και Βόρεια με τη Τουρκία. Κανονικά δεν θα ήταν πρόβλημα αλλά…

Αν γίνει οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, τα πράγματα φυσικά θα αλλάξουν στο κομμάτι που αφορούν τις έρευνες των υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Θεωρώ σωστή την απόφαση Μανιάτη για ταύτιση της εν δυνάμει Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την Ελληνική ΑΟΖ (200 νμ).  Θεωρώ λάθος όλες τις αποφάσεις του, που σχετίζονται με το θέμα των υδρογονανθράκων (επιτροπές, έρευνα, μελέτες , τιτλοποίηση κοιτασμάτων, είδος συμβολαίων, μέγεθος οικοπέδων κλπ), όπως και το τρόπο διαχείρισης της ενέργειας. Η γεωστρατηγική καθορίζεται απο τα τεκταινόμενα στη τεχνολογία που είναι και το πεδίο μου.

Ευτυχώς η έξοδος Αβραμόπουλου πρός την ΕΕ έσωσε την Ελλάδα απο το επικαιροποιημένο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ που ήθελε να κάνει με τη Τουρκία. Υπενθυμίζω ότι το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες για έρευνες στο Αιγαίο απο την Ελλάδα και τη Τουρκία. Ευτυχώς αυτό δεν αφορά τις περιοχές εκτός Αιγαίου ή στο Ιόνιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει έρευνες χωρίς άδεια σε αυτές ή οποιοδήποτε άλλο κράτος, αφού η Ελληνική ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα δεν είναι οριοθετημένη.

Δεν μπορούν οι κρατούντες να βάλουν σε περιπέτειες ένα λαό χωρίς νομικά να είναι κατοχυρωμένοι και για πάν ενδεχόμενο. Αυτό σημαίνει οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας τώρα.

zcode-gr.blogspot.jp 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...