Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα(που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ), κλείσιμο της...
επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ακόμα και με 6μηνη φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.Στον σχεδιασμό του υπουργείου οικονομικών, συμπεριλαμβάνεται η επιβολή της χρήσης ειδικών μηχανημάτων καρτών για όλες τις συναλλαγές λιανικών πωλήσεων σε επιχειρήσεις.Θα επιβληθεί πλαφόν στις πληρωμές με μετρητά με όριο τα 200-300 ευρώ,την στιγμή που οι αγορές από ιδιώτες εξοφλούνται μόνο με χρεωστικές, πιστωτικές ή επιταγές, όταν ξεπερνούν το ποσό των 1.500 ευρώ.
Συγκεκριμένα,προβλέπεται:
επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. - το ανώτατο ποσό του προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή τρεις αποφάσεις επιβολής προστίμου
κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο
ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες
η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει με πρόστιμο 500-5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τα 50.000 ευρώ.
Οποιος αρνείται να δεχθεί για πληρωμή νομίσματα με νόμιμη κυκλοφορία τιμωρείται με πρόστιμο.
Σειρά κυρώσεων προβλέπει και το άρθρο 13α του Ν. 2551/1994 για επιχειρήσεις που υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν δέχονται πληρωμέ με κάρτες.
Το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών .
Στον τομέα των ψηφιακών ή εικονικών νομισμάτων, όπως το bitcoin, η Κομισιόν προτείνει οι σχετικές πλατφόρμες να υποχρεώνονται να άρουν την ανωνυμία που συνδέεται με τις συναλλαγές τους και να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα και τις δικλίδες ασφαλείας που εφαρμόζει το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να αποτρέπεται η χρηματοδότηση εγκληματικών και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.
Σε σχέση με τις ανώνυμες προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, η Ευρωπα'ική Επιτροπή προτείνει να μειωθεί το όριο κάτω από το οποίο ο πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει τα στοιχεία του. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Χαμηλά βρίσκεται στην κατάταξη της Ευρώπης η χώρα μας στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, παρά την «έκρηξη» των ψηφιακών μέσων πληρωμής, που σημειώθηκε κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, που επικαλείται σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, με βάση την αξία των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών (ΗΜΠ) ανά κάτοικο, η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία (στοιχεία 2013). Επιπλέον, σε όρους αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη.
Η κυβέρνηση προωθεί την σταδιακή χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές.Όμως,από το μέτρο αυτό,αναμένονται πάλι τεράστια κέρδη για τις τράπεζες.
Πέραν των ζητημάτων περί κερδών των τραπεζών και άλλα τέτοια, το σημαντικότερο δεν το έθιξε κανείς. Το πλαστικό χρήμα διεισδύει στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και κοινοποιεί σε τρίτους, τα προσωπικά δεδομένα όλων μας, όπως και τις οικονομικές αδυναμίες που οποιοσδήποτε μπορεί να έχει.Υπάλληλοι τραπεζών,εταιρειών και του κράτους θα γνωρίζουν τα πάντα για όλους μας, και θα διαθέτουν βάσεις δεδομένων για κάθε πολίτη.
Το μηχάνημα για τις κάρτες κοστίζει από 200 ως 400 ευρώ.Όλοι οι έμποροι και οι επιτηδευματίες θα υποχρεωθούν να αγοράσουν τερματικό.Τερματικά πωλούν οι τράπεζες.Με την υποχρεωτική χρήση καρτών ή με την ενθάρρυνση λόγω μειωμένου ΦΠΑ, οι τράπεζες αποκτούν ελεγκτικό ρόλο σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές. Θα εισπράττουν προμήθεια από τις εν λόγω συναλλαγές.
Οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με κανένα πλαφόν απλά ο κανονισμός δίνει η δυνατότητα στο κατάστημα να αποκλείσει από το τερματικό του τις κάρτες που δεν συμμορφώνονται.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις για ενίσχυση της ζήτησης ηλεκτρονικών πληρωμών. Με προτάσεις όπως η κάλυψη του αφορολογήτου με ηλεκτρονικό χρήμα ο καταναλωτής θα έχει το δίλημμα: ή πληρώνει με μετρητά και καταβάλλει εκείνος τον φόρο εισοδήματος (μπορεί να υπολογιστεί ακόμη καιμε 22% επί της αξίας της απόδειξης), ή χρησιμοποιεί κάρτα και βοηθάει το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων με «αντάλλαγμα» την εξασφάλιση του αφορολογήτου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο νέο κανονισμό,όσον αφορά το πλαφόν στις προμήθειες του λιανεμπορίου. Τέθηκε ανώτατο όριο 0,2% της συνολικής ετήσιας αξίας της συναλλαγής για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστική κάρτα εντός εκάστου συστήματος καρτών πληρωμής. Για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, οι διατραπεζικές προμήθειες δε θα υπερβαίνουν το 0,3% της αξίας της συναλλαγής ενώ τα κράτη μέλη θα μπορούν να ορίσουν να ορίζουν χαμηλότερο ανώτατο όριο για τις εγχώριες συναλλαγές με πιστωτική κάρτα. Αυτά σε βάθος πενταετίας.
Ο κανονισμός αυτός για μείωση των προμηθειών διατραπεζικών συναλλαγών, ελάχιστα επηρέασε την πολιτική των υψηλών προμηθειών των τραπεζών, καθώς υπολογίζεται ότι το κόστος μειώθηκε μόλις κατά 0,2%, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.Η επιβολή πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές,αφήνουν στον καταστηματάρχη και στον καταναλωτή το δικαίωμα να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής χωρίς την έκδοση απόδειξης και, φυσικά, χωρίς την καταβολή Φ.Π.Α. Αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί δεδομένου ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, με τις αθρόες αναλήψεις χαρτονομισμάτων από τις τράπεζες, βρεθήκαμε με περίπου 45-50 δισεκατομμύρια ευρώ σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου