Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Γιατί πας με αναμμένα φώτα ομίχλης;



Πολλές φορές βλέπουμε οδηγούς να οδηγούν με φώτα ομίχλης ακόμα κι όταν δεν απαιτείται. Για ποιο λόγο το κάνουν;

 Ο λόγος είναι απλός. Τα φώτα ομίχλης υπάρχουν για αυτό ακριβώς που λέει η ονομασία τους. Η χρήση τους λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένη. Χρησιμοποιούνται μόνο για να διαχέουν σωστά το φως στην ομίχλη. Κάθε άλλη χρήση τους είναι άσκοπη και τιμωρείται από τον Κ.Ο.Κ.


Γιατί όμως πολλοί οδηγοί κάνουν κατάχρηση των φώτων τους; Προφανώς θεωρούν ότι το αυτοκίνητό τους φαίνεται πιο όμορφο αδιαφορώντας για το αν είναι επικίνδυνο για τους άλλους, αφού τυφλώνουν τους οδηγούς. Αλλοι ίσως τα έχουν ξεχάσει αναμμένα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που διευκολύνονται από το γεγονός πως φωτίζεται ακόμη καλύτερα ο δρόμος εμπρός τους, χαμηλά και πλευρικά.


Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα φωτισμένα οδικά δίκτυα στην Ευρώπη. Η ανάγκη για καλύτερη ορατότητα κάνει αρκετούς να ανάβουν ότι φώτα έχουν στο αυτοκίνητό τους στην προσπάθειά τους να δουν καλύτερα. Θα έλεγε κανείς πως αυτό είναι κάτι δικαιολογημένο.


Όμως τα φώτα ομίχλης, όπως αποκαλύπτει και η ονομασία τους, είναι ειδικά για την ομίχλη, πράγμα που σημαίνει πως βρίσκονται χαμηλά, κοιτάνε κάτω και φωτίζουν λίγα μέτρα μπροστά. Είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μπαίνουν κάτω από την ομίχλη όταν αυτή είναι πυκνή και να προσφέρουν ένα ελάχιστο πεδίο ορατότητας εμπρός και στο πλάι. `Αρα στα σκοτάδια δεν προσθέτουν ουσιαστικά τίποτα στο ωφέλιμο οπτικό πεδίο.

Ο Κ.Ο.Κ. φυσικά προβλέπει ποια φώτα ανάβονται και κάτω από ποιες συνθήκες και περιλαμβάνει και τη χρήση αυτών της ομίχλης, ενώ είναι σαφής ως προς την αντικανονική χρήση αυτών.


Βέβαια υπάρχουν και τα νέα συστήματα που ανάβουν το αντίστοιχο φως ομίχλης όταν στρίβει το τιμόνι φωτίζοντας έτσι το εσωτερικό μιας στροφής. Αυτό όμως δεν εγκυμονεί κίνδυνο για τους άλλους οδηγούς καθώς το αυτοκίνητο στρίβει και δεν κοιτά απευθείας το διερχόμενο αυτοκίνητο, ενώ είναι και έτσι σχεδιασμένα τα φωτιστικά σώματα για να έχουν μεγαλύτερη πλευρική κάλυψη.


Τελικά, κάποιοι ξέρουν καλύτερα από τον κατασκευαστή; Κάνουν τα φώτα ομίχλης τέτοια διαφορά στον φωτισμό που αξίζει να τυφλώνουμε τους απέναντι; Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως τα αναμμένα φώτα ομίχλης κάνουν το αυτοκίνητο πιο όμορφο; Εσείς τι λέτε;

 

autotriti.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...