Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Περί χρηματιστηρίων ο λόγος και γιατί πρέπει να τα κοιτάμε…


Με αφορμή κάποιες ερωτήσεις νέων φίλων στην παρέα μας σχετικά με τα ποστ για τα χρηματιστήρια θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα.

Ο λόγος που προσωπικά παρακολουθώ τα χρηματιστήρια δεν είναι ούτε γιατί είμαι χρηματιστής, ούτε γιατί εκεί επενδύω τα χρήματα μου. Τουναντίον είμαι κατά του καιροσκοπισμού των χρηματιστηρίων όπως και κάθε τι που εμπεριέχει το ρίσκο και την “τύχη”.

Ο λόγος είναι γιατί ως λάτρης της ιστορίας έχω διαπιστώσει
και στο παρελθόν παρουσιάσει αναλυτικά, πως τα χρηματιστήρια έδωσαν έγκαιρα τα μηνύματα για το τι θα επακολουθούσε. Δεν θα σας το αναλύσω περαιτέρω – και δυστυχώς το φ/β δεν μας δίνει τη δυνατότητα να βρίσκουμε παλαιά ποστ μας – όμως συμπερασματικά μπορώ να σας πω ότι τα χρηματιστήρια δίνουν τα μηνύματα των εξελίξεων αρκετές εβδομάδες πριν αυτές αρχίσουν να πραγματοποιούνται. Αρκεί να ξέρεις τι να διαβάζεις και κυρίως ποίους δείκτες.

Από τα τέλη του 2017 αρκετοί που ασχολούμαστε με το θέμα είχαμε εκτιμήσει ότι φέτος θα είναι ζόρικη χρονιά. Από την 18/1 αυτή η εκτίμηση μας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και δυστυχώς φαίνεται ότι αυτό που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα (που “χάθηκαν” 4 τρις δολάρια – τίποτα δεν χάνεται, μόνον πάει σε 7 συγκεκριμένες τσέπες…) δεν σταματάει εδώ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο θα καταρρεύσει το παγκόσμιο σύστημα. Όχι! Όμως έχει γίνει μια αρχή που αν δεν την μαζέψουν οι ισχυροί σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη.


Μου είπαν φίλοι ρε Ζάχο χεστήκαμε τι κάνουν τα λεφτά τους οι έχοντες. Ναι θα μπορούσες να είχες δίκιο μέχρι το 1973, γιατί από τότε και μετά ισχύουν κάποιοι “κανόνες” που δυστυχώς αγαπητοί μας μπορούν να μας διαλύσουν τη ζωή και να μας οδηγήσουν στην απόλυτη φτώχεια μέσα σε λίγα 24ώρα. Και εξηγώ.
Ότι έχεις σήμερα μέσα στο σπιτι σου, εσύ που μένεις στην πόλη (αυτά που λέμε δεν ισχύουν για τους αυτάρκεις των χωριών) έχουν την αποκαλούμενη “χρηματιστηριακή τιμή”. Δηλαδή το υγραέριο, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα γενικά, το ρεύμα, το σιτάρι, το καλαμπόκι, σε κάποιες χώρες ακόμα και το νερό. Αυτή η χρηματιστηριακή τιμή μπορεί να κάνει κάτι ανόδους που μπορεί αύριο το πρωί ο μισθό σου να φθάνει και αν φθάνει για μια φρατζόλα ψωμί…
Οπότε τώρα καταλαβαίνεις γιατί δίνω βάρος και σου εφιστώ την προσοχή και σου ζητώ επανειλημμένα να έχεις κάτι στην άκρη για 10 μέρες μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις…
Κάποιοι βεβαίως βάζουν ψηλά τα μέταλλα και κυρίως το χρυσό και το ασήμι. Κάνουν λάθος. Να τους θυμίσω ότι στο παρελθόν υπήρχαν φορές που με μια χρυσή λίρα έπαιρνες μια φέτα ψωμί, οπότε αυτός που είχε ψωμί αποκτούσε και τη λίρα…
Κλείνοντας να σας πω ότι και σήμερα ο Κάτω Γιάννης ξεκίνησε άσχημα. Προχθές και χθες τον έσωσε ο απλός κόσμος που αντί να βγάλει έβαλε… Από εδώ και πέρα όμως χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις, πολύ πιο ισχυρές…
Facebook Ζαχαρίας Μυτιληνιός : https://www.facebook.com/zaxarias.mytilinios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...