Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Το φαινολικό ελαιόλαδο γίνεται τάση παγκοσμίως, άρχισαν οι κρούσεις σε συνεταιρισμούς από εταιρείες του εξωτερικού



Μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, το φαινολικό, αυτό δηλαδή που είναι υπερ-πλούσιο σε φαινόλες φαίνεται πως πάει να καθιερωθεί τελευταία στο παγκόσμιο στερέωμα, με το ελληνικό προϊόν
(κυρίως αγουρέλαιο) να έχει μπει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη στο στόχαστρο των ξένων εταιρειών.
Το φαινολικό ελαιόλαδο αρχίζει και καθιερώνεται στο εξωτερικό ως φαρμακευτικό προϊόν, συνιστάται δε η κατανάλωσή του από τους ειδικούς σε σφηνάκι κάθε πρωί για την πρόληψη αρκετών ασθενειών.

Επί τούτου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα» από την Ερμιονίδα, έχει έλθει σε επαφή με αλλοδαπή εταιρεία διακινήσεως και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, για την πώληση ελαιολάδου φετινής σοδειάς με ισχυρισμό υγιείας (health claime).

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Χ. Μέλλος, «μας έχουν προσεγγίσει από κροατική εταιρεία με έδρα στην Κύπρο και συνομιλούμε με τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα. Η εταιρεία ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει μια ικανή ποσότητα τόνων φρέσκου αγουρελαίου, με τέτοια επίπεδα πολυφαινολών που να του επιτρέπει να φέρει τον σχετικό ισχυρισμό υγείας, έχοντας λάβει προς έλεγχο και τα σχετικά δείγματα. Πρόκειται για ελαιόλαδο ιδιαίτερης κατηγορίας που απευθύνεται σε εξειδικευμένο καταναλωτικό κοινό και του οποίου η τιμή υπερέχει σε σχέση με τα υπόλοιπα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνεταιρισμός διαπραγματεύεται ήδη μια συμφωνία για την πώληση σε πρώτη φάση 5 τόνων αγουρέλαιου, στην τιμή των 4,30 ευρώ το κιλό.

«Στο πρόσωπό μας, βρίσκουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή, αφού οι ελαιώνες της «Θερμασίας Δήμητρας» έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα Aristoil που ερεύνα την ύπαρξη υψηλών πολυφαινολών στο ελαιόλαδο. Άλλωστε το ελαιόλαδο της Ερμιονίδος είναι κατοχυρωμένο και υπό την ένδειξη ΠΟΠ Ελαιόλαδο Κρανιδίου», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μέλλος.

Οι πρώτες αναλύσεις για το εν λόγω συνεταιριστικό αγουρέλαιο έδωσαν πολυφαινόλες ανώτερες των 500 μιλιγκράμ/κιλό «και για τον λόγο αυτό έχουμε εισέλθει με την εταιρεία αυτή στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και θεωρούμε ότι εντός των επομένων ημερών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε επίσημα και με λεπτομέρειες  σχετικά με την τιμή και τις ποσότητες που αφορούν σε αυτή την συνεργασία», εξήγησε ο κ. Μέλλος.

Σημειώνεται ότι για να μπορεί ενα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να φέρει ισχυρισμό υγείας πρέπει να περιεχει πολυφαινόλες τουλάχιστον 250 μιλιγκράμ στο κιλό.

agrotypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...