Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Παγιώνεται η τάση ανόδου στο ελαιόλαδο, στα 3,10 ευρώ η τελευταία μεγάλη πράξη

 
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας προχώρησε σε νέα πώληση, στην υψηλότερη καταγεγραμμένη τιμή της αγοράς.

Λακωνία

Συγκεκριμένα, ακόμα μια πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου αρίστης οξύτητας (0,18%) πέτυχε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας, στην τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό, προϊόν χωρίς το οποιοδήποτε ίχνος υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων με ανάδοχο εταιρεία την ΕΛΦΑ ΙΚΕ του κ. Κούσκουρη, όπως μας ανέφεραν από τον Συνεταιρισμό, που το προηγούμενο διάστημα είχε πουλήσει ποσότητα στα 3 ευρώ το κιλό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λάγγης, από τον Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας, υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα σε ελαιόλαδο φετινής εσοδείας γύρω στους 500 τόνους, ζήτηση επίσης υπάρχει, ενώ από το εξωτερικό τα καλά έλαια πληρώνονται γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι η παραγωγή του Συνεταιρισμού ανέρχεται φέτος σε 940 τόνους περίπου. Η τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό, είναι καθαρά στον παραγωγό.

Μεσσηνία

Σε πώληση μιας ποσότητας ελαιολάδου 63 τόνων προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τριφυλίας. Την εν λόγω ποσότητα αγόρασε μια εταιρεία από την περιοχή του Αιγίου, στην τιμή των 2,72 ευρώ ανά κιλό. Παράλληλα, στον ίδιο νομό, όπως μας είπε ο Γιώργος Κόκκινος, από την ομάδα παραγωγών Νηλέας, υπάρχει μια ανοδική τάση από την αρχή της σεζόν, οπότε γίνονται πλέον πράξεις και στα 2,70 - 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ στην αρχή η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 2,50 ευρώ το κιλό. Φαίνεται, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Κόκκινος, ότι επαληθεύονται οι προσδοκίες για κάπως καλύτερες από πέρσι τιμές, ως αποτέλεσμα και των αστάθμητων καιρικών συνθηκών;γενικώς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά στο ελαιόλαδο επικρατεί και στα βόρεια της Μεσσηνίας, όπου υπάρχει φέτος μικρή παραγωγή, λόγω μεταξύ άλλων της έλλειψης εργατών γης και των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού, περιορισμοί που απέτρεψαν αρκετό κόσμο, από το να μαζέψει ελιές, όπως τα προηγούμενα έτη. Όπως μας εξήγησε ο κ. Παύλος Καπλάνης από το Ben Olive Mill - Μπενακόπουλος Ελαιοτριβείο, με έδρα στη βόρεια Μεσσηνία, υπάρχει πολύ καλή ποιότητα στο ελαιόλαδο φέτος, κάτι που εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι επειδή δεν υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα σε εργάτες γης, οι παραγωγοί μάζευαν μικρή ποσότητα καρπού κάθε ημέρα. Έτσι, το εν λόγω ελαιοτριβείο έβγαζε μέσα σε λίγες ώρες το ελαιόλαδο. Ο κ. Καπλάνης, μας ανέφερε επίσης ότι οι τιμές ξεκίνησαν στα 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα έχουν ανέλθει σε επίπεδα άνω των 2,50 ευρώ το κιλό. Στη λιανική εντός Ελλάδας, η κατάσταση είναι καλή και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία του, διέθεσε στην Ιταλία, το προϊόν, που σε άλλες χρονιές, κατευθύνονταν για την εστίαση στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι το ελαιοτριβείο Μπενακόπουλος είναι επισκέψιμο, λειτουργεί όλο το χρόνο και δέχεται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι σύμφωνα με τον κ. Καπλάνη, το γεγονός ότι αρκετοί ευκατάστατοι τουρίστες έχουν εισέλθει στη χώρα μας με αυτοκινούμενα και περιμένουν πώς και πώς να αρθούν οι περιορισμοί.

Κρήτη

Σύμφωνα με τον παραγωγό από το Ηράκλειο κ. Μιχάλη Καμπιτάκη, η αγορά κινείται σε ομαλούς ρυθμούς, ζήτηση υπάρχει, αλλά παραγωγοί και ελαιουργεία εμφανίζονται συγκρατημένοι και δεν δίνουν εύκολα το προϊόν τους. Οι τιμές παραγωγού γενικά στο νησί παίζουν τώρα γύρω στα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό, έχοντας, όπως μας ανέφερε ο κ. Καμπιτάκης, πάρει ένα 20λεπτο πάνω από την αρχή της σεζόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος, υπάρχει ποιότητα στο προϊόν και αποθέματα.

Αιτωλοακαρνανία

Η κα Βασιλική Μαραβέλη είναι ιδιοκτήκτρια ελαιοτριβείου στη Νέα Αβώρανη Παναιτωλίου Αγρινίου και ελαιοπαραγωγός. Το ελαιοτριβείο της δεν αγοράζει ελαιόλαδο από τους παραγωγούς, όμως η κα Μαραβέλη έχει προχωρήσει η ίδια σε τυποποίηση ελαιολάδου με το brand Alsea, κάνοντας εξαγωγή στην ΕΕ και κυρίως στην Ευρώπη. Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια, η ποιότητα του παραχθέντος ελαιολάδου φέτος ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική στην περιοχή πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, με οξύτητες χαμηλές (έως 0,4%), γεγονός που οφείλεται στην παντελή απουσία δάκου, όχι όμως επειδή έτρεξε... όπως θα έπρεπε το πρόγραμμα δακοκτονίας, όπως μας εξήγησε, αλλά μάλλον γι' άλλους... λόγους. Οι τιμές παραγωγού βέβαια δεν έχουν περάσει τα 2,50 ευρώ το κιλό, όπως μας είπε η ίδια. Σε σχέση τέλος με τις εξαγωγές, η κα Μαραβέλη, μας είπε πως έχει επιδράσει αρνητικά ήδη ο κορονοϊός.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...