Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

"Game changer" για την εκπαίδευση: Γιατί το M-346 είναι ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος που “προετοιμάζει” πιλότους για το F-35


 Η Πολεμική Αεροπορία γύρισε σελίδα στην εκπαίδευση των Ικάρων της καθώς παρέλαβε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα δύο πρώτα καινούργια ιταλικά εκπαιδευτικά M-346

Το M-346 Advanced Jet Trainer έφερε επανάσταση στον κόσμο της εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, δεν μιλάμε μόνο για ένα αεροσκάφος όπως στο παρελθόν, αλλά για ένα πλήρως Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Σύστημα, που περιλαμβάνει τόσο το αεροσκάφος όσο και ένα προηγμένο σύστημα εκπαίδευσης εδάφους που συμπληρώνει τις δυνατότητες του αεροσκάφους και κάνει την εκπαίδευση πιο αποτελεσματική.

Η εισαγωγή σε εκπαίδευση του T-346 έχει οριστεί ως ένας πραγματικός «game changer» για την εκπαίδευση. Χάρη στα χαρακτηριστικά του, είναι το ιδανικό σύστημα για την εκπαίδευση μελλοντικών πιλότων μαχητικών που όχι μόνο απαιτείται να είναι ικανοί χειριστές, αλλά πρέπει επίσης να διαχειρίζονται ολόκληρο το οπλικό σύστημα, με όλους τους αισθητήρες και τα όπλα του, σε σενάρια που γίνονται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκα, λιγότερο επιτρεπτά και με πολλές απειλές.

Οι πιλότοι εκπαιδεύονται σύμφωνα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη «train as you fight», ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για τις επιχειρησιακές μονάδες . Οι σημερινοί πιλότοι μαχητικών πρέπει να έχουν δεξιότητες διαχείρισης πρώτης τάξης, καθώς αυτή τη στιγμή η υπεροχή έναντι των αντιπάλων επιτυγχάνεται στον τομέα των πληροφοριών, τη συγχώνευση των πληροφοριών από πολλαπλούς τομείς και τον χρόνο αντίδρασης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε,  εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό το τμήμα εκπαίδευσης εδάφους του M-346 για τη δημιουργία αυτών των δυνατοτήτων, με τις ζωντανές πτήσεις να είναι το τελευταίο βήμα της εκπαίδευσης και να ανέρχονται περίπου στο 50% των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Η εκπαίδευση του προσομοιωτή είναι τόσο ρεαλιστική, που μπορεί να μετρηθεί ως πραγματικές ώρες πτήσης, χωρίς να χάσει την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι μαθητές εκτίθενται ήδη σε βασικούς ελιγμούς μαχητικών , απασχόληση Basic Air to Ground, Defensive Counter Air αποστολές, ανεφοδιασμό αέρα-αέρος, καθώς και αποστολές εμβέλειας ζωντανών πυρών.

Ολόκληρη η σειρά εκπαίδευσης περιλαμβάνει συνολικά περίπου 150 συνεδρίες εκπαίδευσης προσομοιωτών και πραγματικών πτήσεων, που πραγματοποιούνται υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με τη βοήθεια οθονών με κράνος και συστημάτων νυχτερινής όρασης.

Τα T-346 διαθέτουν επίσης, ένα ενσωματωμένο σύστημα τακτικής εκπαίδευσης (ETTS), το οποίο επιτρέπει την προσομοίωση αισθητήρων, όπλων, προσομοιωμένων δυνάμεων, έτσι ώστε οι πιλότοι να μπορούν να αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο με ένα τακτικό εικονικό τοπίο. Μεταξύ αυτών, βρίσκουμε προηγμένες προσομοιώσεις ραντάρ, συνδέσμων δεδομένων, λοβών στόχευσης και όλων των ειδών αισθητήρων που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα μαχητικά.

Χάρη στις επιδόσεις και τις δυνατότητές του, το T-346 θεωρείται στο ίδιο επίπεδο με το F-16 Fighting Falcon. Εξαιτίας αυτού, το M-346 έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως αεροσκάφος Aggressor, κατά τη διάρκεια αποστολών εκπαίδευσης εναέριας μάχης με εξαιρετικά αποτελέσματα από το 2015.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Tactical Leadership στην αεροπορική βάση Amendola το 2018 , ένα T-346 μπόρεσε να κάνει ελιγμούς και «κατέρριψε» με ευκολία ένα F-15C κατά τη διάρκεια BFM.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι, η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία πιστοποίησε επίσης τη διαδικασία εκπαίδευσης των μελλοντικών πιλότων F-16 και F-35 της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με το M-346 ως ανάλογη με την εκπαίδευση στο T-38 μέχρι το επίπεδο IFF (Introduction for Fighter Fundamentals).

Η Διεθνής Ιταλική Σχολή Εκπαίδευσης Πτήσεων (IFTS) έχει ήδη γίνει διεθνώς γνωστή , ως μια από τις πιο προηγμένες και υπερσύγχρονες σχολές πτήσεων για την εκπαίδευση μελλοντικών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Το σχολείο είναι τώρα μια διεθνής αναφορά για το Advanced LIFT, για την καλύτερη προετοιμασία πιλότων που θα πετάξουν σε μαχητικά πρώτης γραμμής 4+ και 5ης γενιάς, όπως το Eurofighter Typhoon και το F-35.

Όπως έχουμε  αναφέρει, η Ελλάδα δημιουργεί επίσης ένα κοινό διεθνές σχολείο με το Ισραήλ, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, έδρα της 120ης Πτέρυγας Αεροπορικής Εκπαίδευσης.

Η Elbit Systems έχει επιλεγεί για τη δημιουργία της σχολής και θα είναι επιφορτισμένη με την προμήθεια και λειτουργία δέκα εκπαιδευτικών M-346, καθώς και τη συντήρηση του στόλου HAF T-6 Texan II.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι το πραγματικό έργο επιχειρησιακής εκπαίδευσης είχε μετατεθεί στις Πολεμικές Μοίρες μαχητικών, όπου εκτελούνται διαδικασίες στοχοποίησης και αξιοποίησης όπλων αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους. Για να κηρυχθούν ετοιμοπόλεμα τα πληρώματα, θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 200+ ώρες σε F-16, με κόστος 15.000 δολαρίων ανά ώρα. Σε ένα εκπαιδευτικό LIFT (Μ-346, Τ-50, Ηawk, T-7 Redhawk) το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνά τα 7.000 δολάρια.

Ο  Αρχηγός της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας  Γκορέτι λέει ότι, τα δύο σχολεία δεν θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους: υπάρχει τεράστια ζήτηση για προχωρημένη εκπαίδευση που είναι αδύνατο να καλυφθεί μόνο από ένα σχολείο. Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο θα χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, θα μπορούσε να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών από την οποία θα μπορούν να επωφεληθούν και τα δύο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...