Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

2 λίτρα EVOO ημερησίως: Το “μυστικό όπλο” του μεγαλύτερου εξερευνητή του κόσμου

 

Παγώνει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μικρούς κύβους, τους οποίους καταναλώνει καθώς περπατά, σαν φορητή ενεργειακή ενίσχυση

Στα 59 του χρόνια, ο Νοτιοαφρικανός Μάικ Χορν θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος εν ζωή εξερευνητής. Το βιογραφικό του κόβει την ανάσα:

έχει πραγματοποιήσει τον περίπλου του ισημερινού χωρίς μηχανοκίνητα μέσα, έχει διασχίσει μόνος του τον Αρκτικό Κύκλο, έχει περάσει την Ανταρκτική από το πιο φαρδύ της σημείο και έχει φτάσει στον Βόρειο Πόλο χειμώνα, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Έχει επίσης ανέβει το K2 χωρίς τεχνητό οξυγόνο και έχει γυρίσει τον κόσμο δεκατέσσερις φορές.

Μέσα σε όλες αυτές τις εντυπωσιακές αποστολές, ένα γεγονός ξεχωρίζει τόσο για την έκπληξη όσο και για την πρωτοτυπία του: η καθημερινή του κατανάλωση ελαιολάδου —και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες.

Κατά τη διάρκεια των πιο ακραίων του αποστολών, ο Χορν καταναλώνει έως και δύο λίτρα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (EVOO) την ημέρα, ως βασικό κομμάτι της στρατηγικής επιβίωσής του. Η ημερήσια θερμιδική του πρόσληψη ξεπερνά τις 12.000 θερμίδες, ειδικά σε πολικές αποστολές, όπου σέρνει έλκηθρα βάρους άνω των 200 κιλών για εβδομάδες, μέσα σε πολικές θερμοκρασίες, διαρκές σκοτάδι και καταιγιστικό αέρα.

Για να φτάσει αυτά τα επίπεδα ενέργειας, στηρίζεται σε τροφές όπως μούσλι και βρώμη, τις οποίες ενισχύει με υψηλής ενέργειας υλικά όπως μέλι, σκόνη βύνης και – πάνω απ’ όλα – ελαιόλαδο, το οποίο του προσφέρει όχι μόνο ενέργεια υπό μορφή «καλής» λιπαρής ύλης, αλλά και βοήθεια στη διατήρηση της μυϊκής και νοητικής λειτουργίας υπό τις πιο ακραίες συνθήκες.

Ο Χορν φτάνει μάλιστα στο σημείο να παγώνει το EVOO σε μικρούς κύβους, τους οποίους καταναλώνει καθώς περπατά, σαν φορητή ενεργειακή ενίσχυση. Αυτή η τεχνική, όσο παράξενη και αν ακούγεται, έχει εξελιχθεί σε προσωπικό του σήμα κατατεθέν και αναδεικνύει τη θρεπτική αξία και την ευελιξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ακόμα και στα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη.

Πηγή: Juan Vilar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...