Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Γαλοπούλα γεμιστή

  • 1 γαλοπούλα περίπου 3 κιλά
  • ½ κιλό κιμά
  • 300 γραμ. συκωτάκια
  • 1 κούπα ρύζι γλασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 5-6 κάστανα
  • μισή χούφτα σταφίδες
  • 3 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 ml λευκό κρασί
  • λαδάκι
  • νεράκι

Υλικά

Εκτέλεση

Αρχικά, καθαρίζουμε τα κάστανα και τα κόβουμε σε κομματάκια. Το ίδιο κάνουμε και με το κρεμμύδι, που το θέλουμε ψιλοκομμένο.
Στην συνέχεια, ετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε σε ένα τηγάνι μπόλικο λάδι να κάψει. Τσιγαρίζουμε πρώτα τον κιμά με τα συκωτάκια. Έπειτα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ρύζι. Συνεχίζουμε με τα κάστανα και τέλος βάζουμε τις σταφίδες. Ανακατεύουμε σε όλη αυτή την διάρκεια και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα το αλάτι, το πιπέρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Το αφήνουμε στην φωτιά, ώσπου να τραβήξει τα υγρά του, τότε η γέμιση είναι έτοιμη.
Σε δεύτερη φάση γεμίζουμε την γαλοπούλα με ένα κουτάλι της σούπας. Την γέμιση που ενδεχομένως περισσεύει την αφήνουμε σε μια μπασίνα, με σκοπό να την χρησιμοποιήσουμε σαν γαρνιτούρα στην συνέχεια. Ράβουμε την γαλοπούλα με μια σακοράφα από το κάθε πόδι με την αντίστοιχη μεριά της πλάτης. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο μεριές και την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λίγο λάδι.
Για την γαρνιτούρα προσθέτουμε στην μπασίνα μια κούπα ρύζι ακόμη, ανακατεύουμε με την υπόλοιπη γέμιση και βάζουμε όλο το μείγμα στο ταψί γύρω από την γαλοπούλα. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι για να μην κολλήσει στο ψήσιμο.
Ψήνουμε την γαλοπούλα στην αρχή με τις ραφές προς τα κάτω και μετά και από την άλλη μεριά. Στο φούρνο πρέπει να μείνει για 2,5 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου. Την σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί για την πρώτη 1 ώρα, μετά την γυρνάμε και το αφαιρούμε. Είναι πεντανόστιμη!
Καλή όρεξη!

toarkoudi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...