Σημαντικές αναταράξεις αναμένονται μέσα στο 2016. Ωστόσο, οι υπάρχουσες αναταραχές μπορούν να ερμηνευθούν ως η νηνεμία πριν τις επερχόμενες καταστροφικές γεωπολιτικές εξελίξεις που θα συνοδευτούν από μία τεράστιας έκτασης οικονομική θύελλα. Ας εξετάσουμε την τρέχουσα κατάσταση και τα προβλήματα που ταλανίζουν την Βουλή των Σαούντ, την ΕΕ, όπως και τα μέλη των BRICS.
Το πετρέλαιο και η Βουλή των Σαούντ
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του δείκτη Baltic Dry. Ωστόσο, ο εν λόγω δείκτης είναι το κλειδί για την παρακολούθηση της ζήτησης βασικών εμπορευμάτων. Πριν από δύο μήνες οι συναλλαγές είχαν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά. Από τότε, έχει αυξηθεί πάνω από 130%. Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν αυξηθεί για σχεδόν όλα τα νομίσματα ανά τον κόσμο. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Επειδή μας λέει ότι η εμπιστοσύνη που δείχνουμε σε όλα τα νομίσματα και ειδικότερα στο αμερικανικό δολάριο, κλονίζεται, προμηνύοντας μία απότομη πτώση.
Η άνοδος του Βαλτικού Δείκτη προμηνύει επίσης μια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Ασία – κυρίως στην Κίνα. Η πτώση της προσφοράς και η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο πιθανότατα θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο την τιμή του βαρελιού του πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλή των Σαούντ θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. Καλά ενημερωμένες πηγές συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι, όσον αφορά την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, η Βουλή των Σαούντ είναι αναλώσιμη. Ισχυρές φατρίες της Ουάσιγκτον κατηγορούν κατάφωρα τη Ριάντ της «τρομοκρατίας», ενώ η Μόσχα κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ως εντολοδόχο των ΗΠΑ, που προσπαθεί να στρέψει τη χώρα σε έναν πόλεμο γύρω από το πετρέλαιο.
Ο εκκεντρικός βασιλιάς Σαλμάν, όπως και ο διάδοχος πρίγκηπας Μοχάμαντ, θα θεωρούνται ουσιαστικά «τελειωμένοι», εφόσον αποδειχθεί η συμμετοχή τους στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, μετά τα νέα στοιχεία που ανέκυψαν πρόσφατα, σε μία αποκάλυψη 28 σελίδων. Ως εκ τούτου το επόμενο βήμα θα αποτελέσει η αλλαγή καθεστώτος. Ίσως και μέσω ενός πραξικοπήματος της CIA, η οποία θα κληθεί μάλιστα να εκλέξει τον κατάλληλο διάδοχο, κατευθυνόμενο, φυσικά, από την ίδια την Υπηρεσία.
Το μόνο που έχει απομείνει στη Βουλή των Σαούντ είναι να παίξει με το χρόνο. Η εικόνα που έχει το Ριάντ για την κατάσταση είναι ότι οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον δεν θα βελτιωθούν, ενόσω ο Ομπάμα είναι πρόεδρος, ενώ συνάμα θεωρούν πως όποιος εκ των Τραμπ ή Κλίντον αναλάβουν τα ηνία θα έχουν την ευκαιρία για μία πολύ καλύτερη διαπραγμάτευση.
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν συνεχίζει να προχωράει το παιχνίδι του για να αναλάβει το πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν, με σκοπό να κάνει την Τουρκία ενεργειακά ανεξάρτητη και ως εκ τούτου να την μετατρέψει σε μία περιφερειακή υπερδύναμη.
Ο Ερντογάν έχει επίσης απόλυτη ανάγκη τον αγωγό φυσικού αερίου του Κατάρ μέσα από τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία, προκειμένου να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία. Αυτό ταυτόχρονα αποτελεί σοβαρό στόχο των ΗΠΑ, με συνέπεια να προοιωνίζεται ένα αιώνιο πρόβλημα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη στα πόδια του τη γερμανική δύναμη, μετά τη συμπεριφορά… δουλοπάροικου που επιδεικνύει η Άνγκελα Μέρκελ.
Τα συγκεκριμένα σενάρια ενισχύονται από την CIA η οποία υπαινίσσεται πώς η Τουρκία θα συνεχίσει να «επεκτείνει την επιρροή της» στο Ιράκ μέσω των παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζει, σε βάρος της ασφάλειας και της πολιτικής ενότητας στη χώρα.
Η Ρωσία, η Βραζιλία και ο Υβριδικός πόλεμος
Ο σημαντικότερος μηχανισμός εμπορευματικής ανταλλαγής της Ρωσίας… φλερτάρει με τους διεθνείς έμπορους πετρελαίου έτσι ώστε να ενταχθούν σε μία αναδυόμενη αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Οι στόχοι είναι σαφείς: Να ξεφύγουν από το πετροδόλαρο, και να αποσυνδέσουν τον μηχανισμό καθορισμού των τιμών του πετρελαίου από την τιμή αναφοράς Μπρεντ (η μεγαλύτερη τιμή αναφοράς για τις αγορές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο). Αυτό είναι κάτι το οποίο επιβλήθηκε και από την Κίνα στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συνεχίζει να αγοράζει το πετρέλαιο της.
Και κάπου εδώ ξεκινάει η υπονόμευση της Ρωσίας, μέσω πολέμου στις τιμές του πετρελαίου, μέσω του Ουκρανικού ζητήματος, αλλά και της υποτίμησης στο Ρούβλι. Μέσα σε όλο αυτό το πολεμικό κλίμα υβριδικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται όλες οι κύριες δυνάμεις των BRICS. Χαρακτηριστική ήταν η επανάσταση των χρωμάτων στη Βραζιλία, που χαρακτηρίζεται ως μία ανώδυνη διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος, συνθέτοντας έτσι το παζλ μίας νέας στρατηγικής, η οποία θα μελετηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ιστορικούς του μέλλοντος.
Καθώς η ζήτηση πετρελαίου εκτοξεύεται μαζί με τις συμβάσεις προμηθειών, οι επαγγελματίες του υβριδικού πολέμου, θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ύφεση για να συντηρούν μία χαοτική κατάσταση. Και ένα πιθανό σενάριο για να επεκταθούν και στα σύνορα της ΕΕ είναι να υπονομεύσουν περαιτέρω το, υπό κατάρρευση, τραπεζικό σύστημα αδύναμων κρατών μελών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου