Του Βασίλη Καπούλα
Πληροφορία – που αν τελικά γίνει πραγματικότητα σημαίνει ότι έρχονται ραγδαίες κοσμοϊστορικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή μας- βόμβα είχαμε πριν λίγο καθώς οι ΗΠΑ μετά την
Σούδα ζήτησαν η δεύτερη στρατιωτική βάση να γίνει στην Αλεξανδρούπολη! Και επαναλαμβάνουμε ότι η πληροφορία αυτή έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πράξη καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, επιθεωρούσε την Αλεξανδρούπολη πριν λίγες ημέρες.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε γράψει εδώ και μήνες ότι οι ΗΠΑ ερευνούσαν σπιθαμή προς σπιθαμή την Β.Ελλάδα για στρατιωτική βάση.
Γιατί όμως Αλεξανδρούπολη;
Για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον ανάσχεση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, προστασία του ενεργειακού κόμβου, γεωπολιτικός έλεγχος των Στενών. Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν πόσο σύντομα θα επέλθει η οριστική ρήξη με την Τουρκία.
Κάτι πολύ σημαντικό: Tο ΡΚΚ έκανε την εμφάνιση του και στην περιοχή της πόλης Tekirdağ, την γνωστή ελληνική Ραιδεστό, της ανατολικής Θράκης. Η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή συνέλαβε 5 Κούρδους μετά από μάχες. Ολα δείχνουν πως η Τουρκία σε λίγο καιρό δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την Τουρκία που γνωρίζαμε.
Οπως αποκάλυψε σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα υπήρξε συμφωνία για τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη
Εκτός των θεμάτων που σχετίζονται με τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας και τη βάση της Σούδας, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα με αιχμή του δόρατος το βόρειο τμήμα της Ελλάδας και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατασκευάζεται το έργο «Τερματικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο Βορείου Ελλάδας».
Το δε ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για το έργο ήταν έντονο, καθώς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, δείχνοντας πως ήταν καλά «διαβασμένος» για τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.
Ο Τραμπ αναφερόμενος στις επενδύσεις τόνισε πως η Ελλάδα προσφέρει τρομερές ευκαιρίες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα project του TAP και IGB και των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να κάνουν εξαγωγές.
«Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου (IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές» τόνισε ο κ. Τραμπ.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα «καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ».
Το μεγάλο έργο «Τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Βορείου Ελλάδας» στην Αλεξανδρούπολη που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία Gastrade και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, η Gaslog Ltd, μέσω μιας 100% θυγατρικής της, εισήλθε με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade.
Η Gaslog Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Την προηγούμενη Πέμπτη υπογράφθηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο.
Τέλος, χθες έγινε γνωστό ότι το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG της Αλεξανδρούπολης συμπεριλήφθηκε για τρίτη φορά στη λίστα με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI).
Τι έλεγε ο πρέσβης των ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες για την Αλεξανδρούπολη
Αποθέωνε την Αλεξανδρούπολη με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, που βρέθηκε στην περιοχή και επισκέφθηκε τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη.
Ο κ.Πάιατ μόλις ξύπνησε και αντίκρυσε τις ομορφιές της Αλεξανδρούπολης, έγραψε στο twitter:’
«Όμορφο πρωινό στην Αλεξανδρούπολη-ιστορικό σταυροδρόμι και μελλοντικό ενεργειακό κέντρο».
Τον εξαιρετικά σημαντικόσημαντικό ρόλο της Ελλάδας και ειδικά της Αλεξανδρούπολης στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη για την παροχή φθηνής και ασφαλούς ενέργειας, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Ρ. Πάιατ, κατά την ομιλία του στο Oil & Gas Forum, που είχε διοργανωθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, έκανε επίθεση στην Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για παρεμβάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων με «όπλο» το φυσικό αέριο.
«Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά και επικαλούμενος δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, υποστήριξε ότι η ρωσική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια.
Ισχυρίστηκε ότι δρα αποσταθεροποιητικά και υπονομεύοντας Δημοκρατίες όπως το Μαυροβούνιο, όπου ενορχηστρώθηκε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στη χώρα, με στόχο τη μη εισδοχή της στο ΝΑΤΟ (σ.σ. η οποία τελικά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο).
«Επηρεάζεται η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά αερίου ως παρόχου σε μονοπωλιακό επίπεδο και έτσι αυτή προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικούς στόχους» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και το παράδειγμα της Κριμαίας.
Αναγνώρισε ότι η Ρωσία πάντα θα καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό της ευρωπαϊκής ζήτησης σε φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής αγοράς και με τρόπο ισορροπημένο.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για τεκτονική μεταβολή στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σε εταιρική συνεργασία με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια».
«Ανυπομονούμε να δούμε τον IGB να προχωρά»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πάιατ στο έργο του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) και στη «μεταμορφωτική του επίδραση» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ προσέθεσε ότι καθώς αυτό το κρίσιμο κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου Αερίου προχωρά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα άλλο έργο-κλειδί για τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές: τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB). O κ. Πάιατ επανέλαβε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο έργο και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η ουσία είναι ο χρόνος.
«Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού», είπε και προσέθεσε ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και η επέκταση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας στον ελληνικό νότο, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων, που χρησιμοποιούν την ενέργεια ώς εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού.
«Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου […] θα ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη […] Και με την αμερικανική επένδυση, ο τομέας αυτός (ο ενεργειακός) στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές δυνατότητες […] στην ανάπτυξη (της αξιοποίησης) των πηγών υδρογονοναθράκων», τόνισε.
Προσέθεσε ότι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Δεν έχει βεβαίως το μονοπώλιο του ήλιου στην Ευρώπη, αλλά πολύ μεγάλο τμήμα αυτού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η General Electric, έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Ερχονται ανακατατάξεις…
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου