Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ο Παπά-Καλομοίρης ο Βορδονιάτης


Ξεφυλλίζοντας μια παλιά «ανθολογία ηρωικών και κλέφτικων τραγουδιών» βρήκα ένα που είναι αφιερωμένο στον Πά­πα Καλομοίρη από την Βορδόνια. Το τραγούδι αυτό είναι α­φιερωμένο στο θάνατο του :
 «Τρίτη, τετράδη θλιβερή, πέμπττη φαρμακωμένη Παρασκευή ξημέρωνε να μή χε ξημερώσει. Σκοτώθηκε ένας γκιαούρπαπάς ο Πάπα - Καλομοίρης. Πούταν άξιος στο Πόλεμο άξιας και Οικονόμος. Σούρνει μπαργιακι κόκκινο, πράσινο και γαλάζιο, Σούρνει και τα αδελφουλια του, πούτανε παληκάρια. Πούσαν αδέλφια γκαρδιακά και πολυαγαπημένα/ Ψιλή φωνήτσα έσουρε και βαριαναστενάζει. Των αδελφών τον φώναξε των αδελφιών του λέγει: «Πούσαι Νικόλα μ' αδελφέ, και συ, Παρασκευά μου, Και συ Γεώργη, παιδάκι μου, ογλήγωρα να φτάστε. Να πάρτε το κεφάλι μου. να τάρτε τ' αρματά μου Να πάρτε το κεμέρι μου με δεκαοκτώ χιλιάδες Να πήτε των ,παιδιώνε μου να μη με παντυχαίναυν ποτέ να μη με καρτερούν και μη με περιμένουν .Τι μένα μ' έβαλε ο Πασσάς στη Θήβα μπαογιαχτάρη Στους πεθαμένους μπίμπαση, στους ζωντανούς να κραίνω».
Ποιος όμως ήταν ο Παπά - Καλομοίρης;
Ήταν κι αυτός έ­νας από τους μεγάλους ήρωες των Βορείων Δήμων.
Κατήγετο από την Βορδόνια. Ήταν αυτός ο οποίος έδωσε το σύνθημα της εθνεργεσΐας εις την επαρχία του Μυστρά.
Αναγνωρίσθηκε αρχηγός των Μυστριωτών και την 25η Μαρτίου του 1821 ύψωσε την σημαία της Ελευθερίας εις την οχυρή θέση «Τρούπαις» κοντά στο φρούριο του Μυστρά. Α­πό την ημέρα εκείνη αγωνίζεται για την ελευθερία της πα­τρίδας. Συγκεντρώνει και άλλους Βορδονιάτες καθώς και κα­τοίκους από γειτονικά χωριά και έλαβε μέρος σε πολλές μά­χες στις οποίες ήταν τόσο ανδρείος που η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Πελοπόννησο.Γράφει ο γραμματέας του Γιατράκου σης 8 Ιανουαρίου 1822 απευθυνόμενος προς τον ή­ρωα Παπα - Καλομοίρη; «... Και εις Αργός όπου ήμην, και εις Κόρινθο πολλοί με ηρώτουν, ποίος είναι ο Παπα - Καλο­μοίρης όπου έχει ο Γιατράκος κοντά του...». Όπως φαίνεται οπό την συνέχεια της επιστολής τo όνομα του είχε γίνει θρύ­λος για την γενναιότητα του και όλοι ήθελαν να τον συναν­τήσουν. Χαρακτηριστικό είναί επίσης τo απόσπασμα της Ι­δίας επιστολής το οποίο δηλώνει ποίος ήταν ο Παπα - Καλο­μοίρης: «...ημείς καυχόμεθα ότι έχουμε ένα τοιούτον φίλον, όσης όπου ακούσει υπέρ Πατρίδος και Πίστεως πόλεμο ορμά, θεία δυνάμει, ώς λέων κατά των εχθρών..»
Από επιστολή των προεστών του Μυστρά με ημερομηνία 8 Απριλίου 1821, φαίνεται ότι ο Παπα - Καλομοίρης είχε μαζί του Βορδονιάτες αλλά και άλλους βορειοδημότες. Γράφουν στην αρχή της επιστολής:
«Τω Αιδεσιμωτάτω παπά οικονόμω Βορδονιάτη Καλομοίρη και λοιποίς Βορδονιάταις».
Ελάβομε το σεβάσμιον και αδελφικόν σου και είδομε τον αυτού ερχομό σας, ότι ήτο επίτηδες δια να περιμαζεύσης τους αυτούς χωριανούς σου Και λοιπούς γειτονικούς και να τους επάρης να υπάγης εις το ορδί...».
Ο παπα - Καλομοίρης σκοτώθηκε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη των Βασιλικών της Κορίνθου.
Θεόδωρος Κούμαρης , Φυσικός

 Πηγή κειμένου e-sparta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...