Το θέμα της άρδευσης είναι πάντοτε κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Δεδομένου ότι οι νομοθεσίες αλλάζουν σχετικά συχνά και επικρατεί σύγχυση στους παραγωγούς,
ο ΑγροΤύπος,απευθύνθηκε στην εξειδικευμένη εταιρεία GAIA DRILL, εκ μέρους της οποίας μας απάντησε ο κ. Μάρκος Μεγαλοοικονόμος, που είναι γεωλόγος.Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας αγρότης ή ένας πολίτης γενικότερα, προκειμένου να κάνει μια γεώτρηση με σκοπό την άρδευση. Για την παροχή ενέργειας που πρέπει να απευθυνθεί;
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ένας αγρότης ή ιδιώτης που ενδιαφέρεται να κάνει μια αρδευτική γεώτρηση είναι να απευθυνθεί σε ένα γεωλογικό μελετητικό γραφείο. Αρχικά ο γεωλόγος θα εξετάσει με βάσει τα γεωλογικά- υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής ενδιαφέροντος τις πιθανότητες επιτυχίας της γεώτρησης, καθώς και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών με βαση τα χαρακτηριστικα του υδροφόρου της περιοχής. Η προκαταρκτική αυτή διερευνηση γινεται με μελέτη των βιβλιογραφικών γεωλογικών και υδρογεωλογικών δεδομένων της περιοχής και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προβολή της περιοχής μελέτης στον γεωλογικό χάρτη της περιοχής, διερεύνηση τυχόν γειτονικών πετυχημένων υδρογεωτρήσεων κ.ά.
Επίσης ο γεωλόγος μελετητής θα εξετάσει την συμβατότητα του αιτούμενου έργου σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 146896/27-10-2014 καθώς με τα προβλεπόμενα στο θεσμοθετημένο Σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής του οικείου Υδατικού Διαμερίσματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε μια περιοχή που υφίσταται συλλογικό αρδευτικό δίκτυο είναι πολύ πιθανόν να μην εγκριθεί άδεια εκτέλεσης έργου από την οικεία Δ/νση Υδάτων. Επίσης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από το οικείο Σχέδιο Διαχείρισης ότι βρίσκεται σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση έχει πολυ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις αδειοδότησης, σε σχέση με μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Εφόσον κριθεί ότι η περιοχή εκτέλεσης έργου είναι ευνοϊκή απο γεωλογική και θεσμική άποψη ο γεωλόγος μελετητής εκπονεί και καταθέτει φάκελο αδειοδότησης με τελικό αποδέκτη την οικεία Δ/νση Υδάτων,. Ο φάκελος περιλαμβάνει αίτηση, γεωλογική μελέτη, χάρτες, τοπογραφικό διάγραμμα, γνωμοδοτήσεις αρχαιολογίας και δασικής υπηρεσίας, τίτλους ιδιοκτησίας κ.α. Ο χρόνος τελικής έγκρισης ή αιτιολογημένης απορριψης του φακέλου κυμαίνεται από ένα μήνα έως μερικούς μήνες ανάλογα με τον δυνατότητες και του φόρτου εργασίας της οικείας Δ/νσης Υδάτων.
Για την παροχή ενέργειας πρέπει να απευθυνθεί με αίτησή του μέσω της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων στη ΔΕΗ. Αν το χωράφι που κάνει τη γεώτρηση είναι απομακρυσμένο από το δίκτυο, τότε ίσως τα κόστη είναι μεγάλα. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει γεννήτρια για την γεώτρηση, είτε να εγκαταστήσει κάποιο φωτοβολταϊκό σταθμό για να παίρνει ενέργεια.
Τι δικαιολογητικά πρέπει να έχει και πού πρέπει να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
1. Αίτηση υπογεγραμμένη απο τον ενδιαφερόμενο ή τους συνενδιαφερόμενους με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής από Δημόσια αρχή ή μέσω του gov.gr. Επισημαίνουμε ότι δικαίωμα αίτησης έχουν και όσοι μισθώνουν αγροτική έκταση.
2. Γεωλογική Έκθεση, που περιλαμβάνει τα γεωλογικά,υδρογεωλογικα χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης, γεωλογικό χάρτη, φωτογραφική τεκμηρίωση, καθορισμός αρδευτικών αναγκών με βάση την έκταση και το είδος της καλλιέργειας, προτεινόμενη τεχνική κατασκευής της γεώτρησης κ.α.
3. Γνωμοδότηση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
4. Γνωμοδότηση Δασικής Υπηρεσίας. Δεν απαιτείται στην περίπτωση σε περίπτωση ύπαρξης κυρωμένων ή μερικώς κυρωμένων ψηφιακών δασικών χαρτών.
5. Σε περίπτωση που η περιοχή εντάσσεται εντός ζώνης Natura 2000, γνωμοδότηση από τον οικείο φορέα διαχείρισης.
6. Εξουσιοδότηση προς τον γεωλόγο- μελετητή.
7. Σε περίπτωση ύπαρξης συλλογικού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή μελέτης, έγγραφο- βεβαίωση από το Δ.Σ. του φορέα, ότι η συγκεκριμένη αρδευτική χρήση δεν καλύπτεται από το συλλογικό δίκτυο.
8. Αποδεικτικά εμπράγματου δικαιώματος του αιτούντα όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, Αντίγραφο Ε9, μισθωτήριο συμβόλαιο, αντίγραφο ΟΣΔΕ/ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.
Υπάρχει διαφορά στην διαδικασία για την γεώτρηση, ανάλογα την περιοχή που δραστηριοποιείται ένας αγρότης ή είναι ενιαία η διαδικασία για όλη τη χώρα;
Γενικά η διαδικασία δεν διαφέρει σημαντικά. Ομως η εκάστοτε Διεύθυνση Υδάτων έχει δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά και να διαφοροποιηθεί ελαφρώς η διαδικασία.
Ποιο είναι το κόστος για μια γεώτρηση σε γενικές γραμμές;
Το κόστος μια γεώτρησης εξαρτάται από το βάθος της γεώτρησης κι απο την φύση των πετρωμάτων της περιοχής εκτέλεσης του έργου. Επίσης, το κόστος μπορεί να επηρεαστεί από ενδεχόμενο πρόσθετο μεταφορικό κόστος εξοπλισμού, όπως π.χ ναύλος πλοίου. Συνήθως το κόστος εκτιμάται ως διάτρηση/ μέτρο. Ενδεικτική τιμή είναι 60- 80 ευρώ/μέτρο για πλήρως σωληνωμένη γεώτρηση.
Υπάρχει περιορισμός ως προς το πού θα γίνει μια γεώτρηση (π.χ. αν είναι σε κοντινή απόσταση μια άλλη γεώτρηση);
Μπορεί να υπάρξει περιορισμός αποστάσεων, ανάλογα με τα ισχύοντα στο οικείο Σχέδιο διαχείρισης, των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, την αιτούμενη παροχή κ.λπ. Ο γεωλόγος στην Έκθεσή του μεταξύ άλλων εξετάζει και την πιθανότητα επηρεασμού τυχόν γειτονικών γεωτρήσεων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες συγκεκριμένες αποστάσεις, ενώ αναμένονται Κανονιστικές Αποφάσεις που θα καθορίσουν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των αποστάσεων. Βέβαια αυτές τις αναμένουμε χρόνια σε πολλές περιπτώσεις. Ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πάντως έχει πολλές πιθανότητες να λάβει αδειοδότηση για την γεώτρησή του ακόμα κι αν στην περιοχή υπαρχουν πολυ κοντινές γεωτρήσεις. Η οικεία Διεύθυνση Υδάτων έχει το δικαίωμα να εγκρίνει μικρότερες ποσότητες απο τις αιτούμενες, με σκοπό την προστασία του υδροφόρου απο την υπεράντληση, αλλά και την εξυπηρέτηση περισσότερων χρηστών.
Πόσο διάστημα απαιτεί μια γεώτρηση με... το κλειδί στο χέρι;
Συμπεριλαμβανόμενου του χρόνου αδειοδότησης απαιτείται συνήθως χρονικό διάστημα 2-3 μηνών.
Έστω ότι κάποιος αγρότης έχει κάνει γεώτρηση, αλλά δεν την χρησιμοποιεί. Τότε πληρώνει κανονικά ηλεκτρικό ρεύμα;
Ναι, πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον το πάγιο κόστος του λογαριασμού, όπως σε κάθε παροχή λογαριασμού. Ενας αγρότης, όμως, έχει δικαίωμα να αιτηθεί ευνοϊκό τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου στην οικεία Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου