Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Αύξηση 53% των τοξικών ουσιών από φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά μέσα σε 9 χρόνια

 

Τα πιο μολυσμένα φρούτα ήταν τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%) ενώ, όσον αφορά στα λαχανικά, τα σέλινο (50%), και λάχανο (31%) διαπιστώθηκε πως περιείχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών από φυτοφάρμακα

Η μόλυνση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα αυξήθηκε δραματικά στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, διαπίστωσε η νέα μελέτη που διεξήχθη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, 

στο 1/3 των μήλων καθώς και στο 50% των βατόμουρων βρέθηκαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Παράλληλα, τα υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό των μολυσμένων ουσιών που εντοπίστηκαν στα κεράσια υπερδιπλασιάστηκε από το 22% στο 50% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Συνολικά, με βάση την ανάλυση σχεδόν 100.000 φρούτων στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 53% στις μολυσμένες ουσίες οι οποίες συνδέονται με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα εννέα ετών. Η καθηγήτρια Νικόλ Βαν Νταμ του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα (iDiv) χαρακτήρισε σοκαριστικά τα νέα ευρήματα της.

«Ποιο είναι το νόημα να τρώμε υγιεινά εάν τα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα με τοξικές ουσίες» επισημαίνει σύμφωνα με τον Guardian. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο βιολογικά φρούτα αυτό το καλοκαίρι. Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη, πως το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% στην Πορτογαλία είχαν μολυνθεί από τουλάχιστον ένα τοξικό φυτοφάρμακο.

Τα πιο μολυσμένα φρούτα ήταν τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%) ενώ, όσον αφορά στα λαχανικά, το σέλινο (50%), και το λάχανο (31%) διαπιστώθηκε πως περιείχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών.

Παρόλα αυτά, η Ανίκα Γκατ Σέρετνι, εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης CropLife Europe, δήλωσε πως «η παρουσία ιχνών ουσίας δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν είναι ασφαλή». Η ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια τροφίμων (Efsa) διεξήγαγε εκτενή έρευνα για το εν λόγω ζήτημα, αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος των καταναλωτών από τη διατροφική σωρευτική έκθεση είναι κάτω από το όριο και επομένως, «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Η Επιτροπή ισχυρίζεται μάλιστα, ότι η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων μειώθηκε κατά 12% το 2019 σε σύγκριση με την περίοδο 2015 - 17 και προβλέπει περαιτέρω μείωση του ποσοστού αυτού κατά 50% έως το 2030. Σύμφωνα με τη μελέτη, ωστόσο, τα στοιχεία μόλυνσης είχαν αυξηθεί «δραματικά» για φρούτα όπως τα μήλα (κατά 117%) και τα κεράσια (κατά 152%) από το 2011, έτος που οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποτίθεται ότι άρχιζαν να απαγορεύουν τα σχετικά φυτοφάρμακα. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των μολυσμένων φρούτων και λαχανικών το 2019 ήταν αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με τη διετία 2015 - 17.

Πηγή - newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...