Αρπακτικά από τη Δαδιά βρήκαν καταφύγιο σε κολώνες φωτισμού στις Φέρες, ενώ κοπάδι από ζαρκάδια έχει διαφύγει στον ημιορεινό όγκο Σουφλίου και χρήζει προστασίας
Μία παράλληλη τραγωδία είναι σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο στο δάσος της Δαδιάς, που αποτελεί το "σπίτι" για πολλά είδη της πανίδας μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον
μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε αυτό το δάσος.Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Επίσης, έχει εκατοντάδες είδη φυτών συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.
Η οικολογική σημασία του δάσους της Δαδιάς είναι τεράστια, όντας πατρίδα των 36 από τα 38 αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ενώ προστατεύτηκε νομικά το 1981 λόγω ακριβώς της προσπάθειας της οργάνωσης WWF Ελλάς που εδώ και τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Οι πρώτες συνέπειες της καταστροφής που συντελείται είναι ήδη ορατές. Έγραψε στο facebook ο δημοτικός σύμβουλος Φερών Νίκος Γκότσης: «Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται. Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εκεί τεράστια. Το σπίτι τους καίγεται. Χθες, αργά το βράδυ, πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολώνες φωτισμού στον Ν. Συνοικισμό των Φερών. Οι καταγραφές των ζημιών από τους ορθινολόγους αργότερα θα καταδείξουν την πραγματική διάσταση της καταστροφής».
Από την άλλη, στον Maximum Fm, διαβάσαμε για την περιπέτεια μίας οικογένειας ζαρκαδιών και την ανάγκη προστασίας τους: «Όλα τα ζώα από την Δαδιά έχουν διαφύγει στον ημιορεινό όγκο Σουφλίου. Κοπάδι από ζαρκάδι και τα μικρά του εντοπίστηκε από φίλο της σελίδας σε χωράφι δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Η θυροφυλακή, τον Δήμο Σουφλίου και το δασαρχείο να μεριμνήσουν, ώστε να μην τα πειράξει τυχόν λαθροκυνηγός»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου