Δραστηριότητα ανόδου αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά λιπασμάτων, με τη δεύτερη να υποδέχεται πλέον τη ζήτηση που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εξαιτίας των λουκέτων που έχουν μπει σε μονάδες παραγωγής αμμωνίας ανά την Ευρώπη
Μάλιστα, οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών, θέλουν τη νορβηγική Yara να κλείνει τη μονάδα της στο Βέλγιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να περιορίσει στο
35% της δυναμικής της την παραγωγή αμμωνίας στην Ευρώπη, αφού η τιμή για το φυσικό αέριο καθιστά απαγορευτική την λειτουργία των μονάδων της. Για την πρόθεσή της αυτή, είχε ενημερώσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και στον απόηχο της είδησης, η τιμή της ουρίας ενισχύθηκε κατά 100 δολάρια ο τόνος, με την τιμή να διαμορφώνεται στην περιοχή των 800 δολαρίων, έναντι των 650 που είχε υποχωρήσει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της περασμένης άνοιξης η τιμή της ουρίας είχε υπερβεί τα 1.000 δολάρια ο τόνος. Αντίστοιχες διακυμάνσεις εμφανίζουν και τα λιπάσματα με βάση τη ποτάσα και τον φώσφορο.Η Yara ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει κατά 65% την παραγωγή αμμωνίας και κατά 35% την παραγωγή αζωτούχας αμμωνίας, εξηγώντας ότι θα καλύψει το κενό της ευρωπαϊκής παραγωγής, από τις μονάδες που λειτουργεί σε άλλα σημεία του πλανήτη. Η μονάδα στο Βέλγιο, στην θέση Tertre είναι δυναμικής 400.000 τόνων αμμωνίας και 950.000 τόνων αζωτούχας αμμωνίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Το εργοστάσιο είναι κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και καλλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της γαλλικής αγοράς. Το κλείσιμο του εργοστασίου σηματοδοτεί ένα περιορισμό της τάξης του 10% στον εφοδιασμό αζωτούχας αμμωνίας των Γάλλων αγροτών. Συνολικά, η εξέλιξη αυτή, συνεπάγεται στον περιορισμό κατά 3,1 εκατ. τόνων αμμωνίας και περίπου 4 εκατ. τόνων τελικών προϊόντων θρέψης για τη Yara, που περιλαμβάνει 1,9 εκατ. τόνους ουρίας και 1,9 εκατ. τόνων αζωτούχων λιπασμάτων.
Δεν είναι μόνο η Yara που αναγκάζεται να προχωρήσει σε περιορισμό λειτουργίας των εργοστασίων της. Η γερμανική Basf και η επίσης γερμανική SKW Piesteritz έχουν προχωρήσει σε μερικό περιορισμό της παραγωγής τους. Η Grupa Azoty, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών της Πολωνίας, έχει ανακοινώσει ότι θα περιορίσει και αυτή σημαντικά την παραγωγή αμμωνίας, επικαλούμενη «υπερβολικές και αναπάντεχες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας».
Η Achema AB, ο κορυφαίος παραγωγός λιπασμάτων της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη από τις αρχές Αυγούστου ο μοναδικός παραγωγός λιπασμάτων της Ουγγαρίας, η Nitrogenmuvek Zrt κατέβασε τους διακόπτες. Και η θυγατρική της CF.N στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας της στο Billingham.
Στο μισό η παραγωγή αμμωνίας
Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, αναλυτές της αγοράς υπολογίζουν ότι η Ευρώπη έχει απολέσει πλέον το 50% της παραγωγής αμμωνίας και το 33% της παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται νέο «μπαράζ» αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου, ειδικά μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Πούτιν για επιστράτευση, που σηματοδοτούν έναν νέο κύκλο εντάσεων στην Ουκρανία. Στον απόηχο των δηλώσεων, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενισχύθηκαν κατά 8%.
(Πέτρος Γκόγκος - agronews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου