Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Κούρσα ανόδου της τιμής παραγωγού ελαιολάδου - 5,26 στη Λακωνία, 5,02 στο Λασίθι

 

Ο ένας μετά τον άλλον σπάνε οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο το φράγμα των 5 ευρώ ανά κιλό το ελαιόλαδο, πάντα μιλώντας για το εξαιρετικά παρθένο και μετά από διαδικασία δημοπράτησης, με ποσότητες άνω των 30 τόνων. Οι τιμές για τους μεμονωμένους παραγωγούς είναι χαμηλότερες. Επίσης, και από τις τιμές που ανακοινώνουν οι συνεταιρισμοί, μετά από δημοπρασίες, γίνονται κάποιες κρατήσεις αποδίδονται τα υπόλοιπα χρήματα στα μέλη τους.

Πρώτος σε τιμή αυτή την ώρα, είναι ο Συνεταιρισμός της Μεταμόρφωσης Λακωνίας με 5,26 ευρώ/κιλό. Στην Κρήτη, πρώτος είναι ο συνεταιρισμός της Ζάκρου με 5,016 ευρώ το κιλό, ενώ 5,010 δίνει σήμερα ο Συνεταιρισμός Σταυρωμένου.

Όπως δήλωσε στο agrotypos.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης, το συγκεκριμένο Κορωνέικο ελαιόλαδο, που πουλήθηκε την Πέμπτη σε ελληνική εταιρεία, έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τέτοια που το καθιστούν σχεδόν... φαρμακευτικό. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος για το προϊόν, αλλά και το ελαιόλαδο φέτος γενικότερα στη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι τέσσερις συνολικά εταιρείες κατέθεσαν προσφορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Ο κ. Λάγγης προαναγγέλλει νέο διαγωνισμό, πιθανόν με ένα ακόμα βυτίο (30 τόνοι) για την επόμενη Πέμπτη, τονίζοντας ότι έχουν αρχίσει πλέον και έρχονται εργάτες στην περιοχή, για να καλύψουν τα κενά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες της συγκομιδής και της ελαιοποίησης.

Η συγκεκριμένη τιμή των 5,26 ευρώ το κιλό, είναι η ανώτερη καταγεγραμμένη πλέον φέτος στη χώρα μας.

Στις υπόλοιπες χώρες τώρα, η εντυπωσιακή άνοδος συνεχίζεται με την Ιταλία να έχει πιάσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 7,5 ευρώ το κιλό και την Ισπανία στα 7 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου για την εβδομάδα 2-9 Δεκεμβρίου είναι στα 5,34 ευρώ/κιλό.

Χρυσή χρονιά για το λάδι ανάλογη με αυτές τις δεκαετίας του '90

Πέντε ευρώ και δέκα λεπτά παίρνει το κιλό το ελαιόλαδο σήμερα ο συνεταιρισμός Σταυρωμένου. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος Γιάννης Μαζωνάκης, τέτοια χρονιά έχουν να ζήσουν πολλά χρόνια, ενώ, σε ό,τι αφορά την τιμή, αντίστοιχη μπορούν να θυμηθούν μόνο τη δεκαετία του 90.

Πάντως η κούρσα ανόδου στην τιμή, δείχνει να έχει μπερδέψει τους παραγωγούς που βλέποντας συνεχώς να ανεβαίνει, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν - περιμένοντας ίσως και μεγαλύτερη τιμή - με τον κ. Μαζωνάκη να εξηγεί ότι για τον λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή ροή, επιβάλλεται κάπου η τιμή του ελαιολάδου να σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο όση είναι η αισιοδοξία για το ελαιόλαδο… άλλος τόσος είναι ο προβληματισμός για την ελαιοσυλλογή που λόγω έλλειψης εργατικών χεριών πηγαίνει αργά.

Ξεκινώντας όπως επισήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σταυρωμένου από το ξημέρωμα και φτάνοντας μέχρι το σούρουπο, επιχειρούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν, προκειμένου στο τέλος να μη μείνει πάνω στα δέντρα μεγάλη ποσότητα αμάζευτου ελαιόκαρπου.

agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...