Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Εργατικό δυναμικό, η Αχίλλειος πτέρνα του Λακωνικού ελαιόλαδου και της Καλαμών

 

Η Λακωνία είναι ένας από τους σημαντικότερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η καλλιέργεια της ελιάς καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Λακωνικής γης ενώ καλλιεργούνται και εσπεριδοειδή. Όλη η Λακωνία είναι κατάφυτη από ελιές, που με πολύ μεράκι φύτεψαν οι Λάκωνες ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Πρόκειται για μια γεωργική περιοχή που έχει οριστεί και προστατευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας με ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), ενώ απαριθμεί και τρεις ετικέτες ΠΟΠ ελαιολάδου. Το Λακωνικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ξακουστό για το χρυσοπράσινο χρώμα και τα ιδιαίτερα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Ωστόσο η έλλειψη εργατικών χεριών τείνει να γίνει η αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξης των  ελαιοκαλλιεργειών.

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται  οι Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού  που καλύπτεται σε ένα μεγάλο μέρος από εργάτες τρίτων χωρών  καθώς οι ημεδαποί δεν αρκούν σε καμία περίπτωση προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Οι εργάτες γης που διαθέτουν μακροχρόνια άδεια παραμονής στην Ελλάδα όπως είναι φυσικό αναζητούν την αποδοτικότερη οικονομικά για αυτούς ενασχόληση και έτσι μεταπηδούν σε άλλους κλάδους ενώ κάποιοι άλλοι μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι λόγου χάριν η Ισπανία και η Ιταλία που αποτελούν πόλο έλξης για τους μετανάστες καθώς  η διαδικασία ανανέωσης  αδειών διαμονής είναι ταχύτερη. Έτσι, οι παραγωγοί είτε προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να τους κάνουν δελεαστικότερες οικονομικές προτάσεις μισθού είτε οδηγούνται σε μη συλλογή των καρπών  μη έχοντας εργατικά χέρια με δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, τα ημερομίσθια την ελαιοκομική χρονιά 2022-2023 ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά εργάτη , αυξημένα κατά 5-10 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση για την νέα ελαιοκομική περίοδο. Αυτή η κατάσταση ταλανίζει όλο και περισσότερο τους αγρότες και παράλληλα αυξάνει απαγορευτικά για την γεωργική παραγωγή  το κόστος αμοιβής του όποιου εργατικού δυναμικού παραμένει στη χώρα.

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης επηρεάζουν πρωτίστως την ελληνική περιφέρεια και κυρίως περιοχές, όπως η Λακωνία, με έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, γεγονός που καθιστά περισσότερο από αναγκαία την άμεση και ριζική αντιμετώπιση του πολυδιάστατου αυτού προβλήματος.

Ενόψει της επερχόμενης παραγωγής, επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο με τους παραγωγούς να εμφανίζονται εμφανώς προβληματισμένοι όντας αντιμέτωποι με τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η ελαιοσυγκομιδή απαιτεί πολλά εργατικά χέρια και πρέπει να λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αδιαμφισβήτητα ο χρόνος συγκομιδής του ελαιόκαρπου είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ελαιολάδου για το λόγο αυτό η συγκομιδή των ελαιόκαρπων πρέπει να γίνεται άμεσα και εγκαίρως μη έχοντας την ευχέρεια των καθυστερήσεων.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο  αποτελεί αδήριτη ανάγκη η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει την απασχόληση αλλοδαπών πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία προκειμένου να επιτρέπει την ταχεία έκδοση όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται, την άμβλυνση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αποτελώντας εχέγγυο προέλκυσης νέων εργατών και πρωτίστως τη στελέχωση του αρμόδιου Τμήματος Αδειών Διαμονής στην Π.Ε. Λακωνίας προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες εξέτασης των πολλών αιτημάτων μετάκλησης εργατών γης και να καλυφθεί η ζήτηση. Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να επιληφθεί θέματος της ανεργίας έστω και με πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων μεταφοράς εργατικού δυναμικού από άλλους νομούς και περιφέρειες προκειμένου να αντιμετωπίσει έτσι με ευελιξία την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών. Επιπροσθέτως,  δεδομένου ότι σε πολίτη τρίτης χώρας χορηγείται  θεώρηση εισόδου (visa) με την οποία μπορεί να εργαστεί στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα χωρίς όμως η εργασία του να ξεπερνάει τους 9 μήνες εντός 12 μηνών (ν. 4251/2014.), κρίνεται αναγκαίο να ρυθμιστεί νομοθετικά ο χρόνος διαμονής με δικαίωμα εργασίας των πολιτών τρίτων χωρών ώστε να  μην είναι απαραίτητο να αποχωρούν από τη χώρα για διάστημα τριών μηνών καθώς οι εργάτες γης είναι απαραίτητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που καλύπτει τόσο την καλλιέργεια, όσο και τη συλλογή των καρπών.

Σε ένα τέτοιο κλίμα αμφίδρομης ασφάλειας τόσο για τον εργοδότη οποίος δαπανά αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση του εργαζομένου του όσο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο ο οποίος δεν κινδυνεύει να αντικατασταθεί από άλλον έχοντας την αποκτηθείσα εκπαίδευση και εμπειρία το αποτέλεσμα των εργασιών θα είναι αναπόφευκτα αποδοτικότερο και για τις δύο πλευρές. Η  εξειδίκευση των εργατών και η άρση της τρίμηνης απουσίας αυτών είναι εχέγγυα για την κάλυψη των αναγκών του αγροδιατροφικού  κλάδου του νομού μας και την ομαλή ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 35400/3-4-2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία σε 167.925 πολίτες τρίτων χωρών για το 2023 και το 2024, ανά είδος απασχόλησης, που αφορά σε εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες και εργάτες υψηλής ειδίκευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπει συνολικά 14.850 άδειες διαμονής για τα έτη 2023 και 2024 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα για ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας δασοκομίας και αλιείας 10.500.

Στο νομό Λακωνίας μέχρι τις 8 Αυγούστου 2023 είχαν υποβληθεί ήδη περί τις 1200 αιτήσεις που αφορούσαν το έτος 2023. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς όλων των συναρμόδιων υπουργείων ώστε ανοιχθούν και άλλες θέσεις εργασίας για την ειδικότητα του εργάτη γης καθώς οι υπάρχουσες θέσεις τείνουν να καλυφθούν με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να βρεθούμε αντιμέτωποι με τη αδυναμία δυνατότητας αίτησης μετάκλησης.

Σε έναν νομό του οποίου η οικονομία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον αγροτικό τομέα  προκύπτει αναπόφευκτα η ανάγκη άμεσης στήριξης αυτού για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Η μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εποχική και εξαρτημένη εργασία είναι το κομμάτι που συνθέτει μια εύρωστη κοινωνία.

Η Ινδία εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών των Ελληνικών επιχειρήσεων και των αγροτών σε εργατικό δυναμικό για το λόγο αυτό την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο νομό Λακωνίας όπου ο πρόεδρος κ. Άγγελος Τσαβδάρης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Μελάς του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου παρουσίασαν την πρόταση του επιμελητηρίου για την επίλυση του προβλήματος των εργατών γης.

Ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας πρέπει μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε  να στηριχτεί με κάθε τρόπο προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας και το ελαιόλαδο, το εθνικό μας προϊόν μπορεί να συμβάλει καθοριστικά μέσω των εξαγωγών προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας καθώς καλύπτει το 9% της αξίας αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα (έναντι 1% στην Ευρώπη).

Συνοψίζοντας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση  του μείζονος αυτού ζητήματος που πλήττει την αγροτική παραγωγή της Λακωνίας καθοριστικής σημασίας είναι η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας, συντονισμένων ενεργειών, άμεσων και αποτελεσματικών, για την κάλυψη των μεγάλων  αναγκών σε εργατικό δυναμικό  που ανακύπτουν κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής τόσο  με την έγκαιρη εξασφάλιση  μετακλητών εργατών οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν νομότυπα όσο και με την εξομάλυνση της επισφάλειας του καθεστώτος διαμονής που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τρίτων χωρών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας

Άρθρο της Δήμητρας Γ. Μπουρίτη, Γεωπόνος Γ.Π.Α., Πιστοποιημένη Γεωργική Σύμβουλος

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον/την συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του olivenews.gr

Πηγή φωτογραφίας: ΥΔ Σώτηρας Μάριος-Ιωάννης MSc Γ.Π.Α.

olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...