Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Στην ΑΒΑΞ η κατασκευή του Νοσοκομείου Σπάρτης

 

Happy end έχουμε τελικά στον διαγωνισμό που διεξάγει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς δίνει στην ΑΒΑΞ την κατασκευή για τρία νέα Νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Σπάρτη. Ο διαγωνισμός στις αρχές του έτους λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα, λόγω των προσφορών που έλαβε το Ίδρυμα με αποτέλεσμα να παγώσει η σχετική διαδικασία.

Τελικά επελέγη η απευθείας διαπραγμάτευση, μέσα από την οποία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμφώνησε με την ΑΒΑΞ την κατασκευή των τριών μεγάλων νοσοκομείων με το ποσό περίπου των 500 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2027 και είναι μια αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος στην Ελληνική Πολιτεία.

Για την ΑΒΑΞ είναι μια ακόμα μεγάλη επιτυχία καθώς προσθέτει στο ανεκτέλεστο της ακόμα μισό δισ. ευρώ και το αυξάνει σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ, απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού Ομίλου.

Τα τρία νέα νοσοκομεία αποτελούν τη μεγαλύτερη σύμβαση κτιριακού έργου στη χώρα, ενώ σε λιγότερο από τρεις μήνες η εταιρεία έχει αυξήσει το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστό της σε περισσότερο από 1,1 δις Ευρώ. (Τέλος Μαΐου ανακοινώθηκε σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ρουμανία 673,5 εκατ. Ευρώ και σήμερα επιπλέον 443 εκατ. Ευρώ = 1,116 δις Ευρώ.). Project Manager του έργου είναι η Hill International.

Ποια είναι τα τρία νοσοκομεία

Τα τρία νέα νοσοκομεία που αναπτύσσονται στην περιφέρεια της Ελλάδας, μέσω της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγείατου Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ),στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ενώ εφαρμόζουν πιλοτικά βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της βιωσιμότητας. Το ΙΣΝ σε ένα από κοινού όραμα με τα αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό των νοσοκομείων, το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και τη Betaplan,συνεργάζεται με το U.S. Green Building Council (USGBC)για την ανάπτυξη ενός πλαισίου ετοιμότητας προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που μπορεί ναλειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικά κατασκευαστικά έργα.

Το πρωτοποριακό νέο πλαίσιο αναπτύσσεται παράλληλα με τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, ο σχεδιασμός των οποίων επιδιώκει να υπερβεί τις προδιαγραφές της πιστοποίησης LEED (LeadershipinEnergyandEnvironmentalDesign) στο επίπεδο της Πλατινένιας Πιστοποίησης (Platinumlevel). Αυτή η προσπάθεια για την καθιέρωση νέων προτύπων μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ―όπως και η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ στο σύνολό της― βασίζεται στην έννοια της διεθνούς συνεργασίας.

Το USGBC, το οποίο ανέπτυξε το πρόγραμμα πιστοποίησης LEED, θα προσφέρει υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός πλαισίου προτύπων που πρέπει να πληρούνται για την επίτευξη ετοιμότητας μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα με το USGBC, η GreenBusinessCertificationInc.(GBCI) θα αξιολογεί την εφαρμογή του πλαισίου LEED στα έργα προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ο σχεδιασμός τους επιτυγχάνει τους στόχους βιωσιμότητας.

Η ArcSkoruInc. θα παρέχει τεχνογνωσία και εργαλεία για τη διαχείριση, την καταμέτρηση, την ανάλυση, τη βαθμολόγηση και την επικοινωνία δεδομένων επιδόσεων σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα του κτιρίου. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους μετο ΙΣΝ, με τη βοήθεια της ομάδας συμβούλων βιωσιμότητας DCarbon, υπογράφοντας ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός πλαισίου για την αναγνώριση των νεόδμητων κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές για να λειτουργούν με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Κάθε ένα από τα μέρη που εμπλέκονται στα έργα, από τους εργολάβους μέχρι τους αρχιτέκτονες, θα είναι μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBWυπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την προσπάθεια να ανοίξει ένας δρόμος προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το RPBWέχει συνεργαστεί με το ΙΣΝ για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)στην Αθήνα, ενός διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμου δημόσιου χώρου έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα. Το έργο κατέκτησε την Πλατινένια Πιστοποίηση LEED, ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και όχι μόνο, όταν το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2016.

Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αποτελούν υπόδειγμα για τα νέα πρότυπα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και πρέπει να έχουν αξιόπιστη και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για να εγγυηθούν την ασφάλεια των ασθενών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικούς καταναλωτές ενέργειας. Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας πηγής εκπομπών και θα καταδείξει τη δυνατότητα καθορισμού φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για δύσκολα και πολύπλοκα έργα.

Ο σχεδιασμός των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βιώσιμη λειτουργία τους. Στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η διαχείριση των λειτουργιών και των τριών Νοσοκομείων ΙΣΝ θα γίνει χωρίς χρήση χαρτιού (paperless), συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους.

ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...