Γράφει
Ιωάννης Περουλάκης,
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας - insider.gr
Σε πολλούς συναδέλφους γεωπόνους μελετητές έρχονται πολλοί άνεργοι ή επαγγελματίες από εξωαγροτικούς κλάδους, με την επιθυμία να εκμεταλλευτούν τη γη τους και να εξελιχθούν σε επαγγελματίες αγρότες. Ο διάλογος που ακολουθεί αποτυπώνει συνήθεις συνομιλίες που διεξάγονται σε γραφεία τέτοιων επαγγελματιών, αλλά και στα γραφεία μας:
- ''Έχω καμιά εκατοστή στρέμματα στο χωριό και σκέφτομαι να τα εκμεταλλευτώ.''
- ''Νερό υπάρχει;''
- ''Όχι.''
- ''Μπορείς να φέρεις;''
- ''Όχι.''
- ''….''
Οι περισσότεροι έρχονται γεμάτοι ενθουσιασμό, αλλά συχνά απογοητεύονται όταν συνειδητοποιούν τις πραγματικές προκλήσεις. Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας αγρότης, χρειάζονται πολλοί παράγοντες, όχι μόνο η γη.
1. Γη: Αυτή είναι η αφετηρία, αλλά χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι δύσκολο να είναι αποτελεσματική η εκμετάλλευση της γης.
2. Εξοπλισμός: Απαραίτητος για την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος. Εδώ προκύπτουν οι περισσότερες ανασφάλειες λόγω του υψηλού κόστους.
3. Ανθρώπινο Δυναμικό: Κρίσιμος παράγοντας. Είτε μέσω εκπαίδευσης είτε με συμβουλές, οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον νέο αγρότη παίζουν καίριο και καθοριστικό ρόλο.
4. Επιχειρηματικότητα: Η ικανότητα να συνδυαστούν οι παραπάνω παράγοντες αποτελεσματικά και απαιτείται οπωσδήποτε για μια επιτυχημένη γεωργική εκμετάλλευση.
Η γη χωρίς εξοπλισμό είναι δώρο άδωρο. Το κόστος του εξοπλισμού, όμως, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο που πολλοί δεν είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν. Επίσης, η εναλλακτική λύση του να πληρώσει άλλους για τις γεωργικές εργασίες συνήθως δε είναι βιώσιμη.
Η υψηλή πολυπλοκότητα πολλών εργασιών και το κόστος εγκατάστασης δέντρων και λοιπών πολυετών καλλιεργειών, αρδευτικών συστημάτων συχνά αποτελούν ένα άλλο εμπόδιο που δεν λαμβάνεται υπόψη από πολλούς. Επίσης, στην περίπτωση των πολυετών καλλιεργειών πρέπει να συνυπολογίσει κανείς πως απαιτούνται πολλές φορές 4,5 έως και 7 έτη για να φτάσουν κάποιες καλλιέργειες από αυτές στην πλήρη παραγωγικότητα τους. Μέχρι λοιπόν να επιτευχθεί η πλήρης παραγωγικότητα και κατά συνέπεια η όποια κερδοφορία πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές πηγές εισοδημάτων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Πέρα από όλα τα παραπάνω, η διαρκής εκπαίδευση είναι σημαντικός παράγοντας και αφορά την καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγροτική εκμετάλλευση. Βέβαια η εκπαίδευση αφορά κάθε επαγγελματία που θέλει να εξελίσσεται και όχι μόνο τους εν δυνάμει γεωργούς ή κτηνοτρόφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου