Χοιρινός ώμος καλυμμένος με αρωματικά καρυκεύματα, μαγειρεμένο στη χύτρα με καρότα και πατάτες, σερβιρισμένος με μια υπέροχη σάλτσα. Σκέφτεστε κάτι πιο νόστιμο και πιο εύκολο για να σερβίρετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι ή και στο επίσημο τραπέζι με τους καλεσμένους σας.
Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για εξαιρετικό φαγητό με ένα χοιρινό μαλακό σαν λουκούμι που διαλύετε με ένα πιρούνι που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον το δοκιμάσει. Μην παραλείψετε τη σάλτσα βαλσάμικο που σας προτείνουμε, γιατί είναι τόσο νόστιμη που θα μπορούσατε να την πιείτε, και γιατί είναι απολύτως απαραίτητη, μιας και συγκεντρώνει όλες τις γεύσεις και πραγματικά κορυφώνει τη γεύση του πιάτου. Απλά δοκιμάστε το!Υλικά συνταγής
- Για το χοιρινό και τα καρυκεύματα
- 900 γρ. χοιρινός ώμος σε ένα ολόκληρο κομμάτι
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1/2 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. αλάτι (αυξάνετε την ποσότητα κατά βούληση)
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αυξάνετε την ποσότητα κατά βούληση)
- Για το μαγείρεμα
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί (αν δεν θέλετε το κρασί προσθέστε επιπλέον ζωμό)
- 1 μικρό λευκό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
- 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινού
- 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.γ. αποξηραμένο)
- Για τα λαχανικά και τη σάλτσα
- 2-3 μεγάλα καρότα (ή καροτάκια baby)
- 2-3 μεγάλες πατάτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 φλ. τσαγιού βαλσάμικο ξύδι
- 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση συνταγής
- Για το χοιρινό και τα καρυκεύματα: Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε καλά την καστανή ζάχαρη με το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το αλάτι, το πιπέρι την κανέλα και το θυμάρι. Τρίβετε με αυτό το μείγμα μυρωδικών το κομμάτι χοιρινού απ” όλες τις πλευρές και το αφήνετε στην άκρη.
- Για το μαγείρεμα: Σε μια χύτρα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρετε το καρυκευμένο χοιρινό κομμάτι για 2 λ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει καλά. Στη συνέχεια βγάζετε το χοιρινό από τη χύτρα, το μεταφέρετε σε πιατέλα και το αφήνετε στην άκρη.
- Στην καυτή χύτρα ρίχνετε το κρασί και με μια σπάτουλα ξύνετε τη βάση της για να ξεκολλήσουν οι γεύσεις από το κρέας που έχουν κολλήσει στον πάτο. Στη συνέχεια προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το ζωμό και τα κλωναράκια δεντρολίβανου και ανακατεύετε.
- Μετά βάζετε στη χύτρα την σχάρα της και στο κέντρο της σχάρας τοποθετείτε το σοταρισμένο χοιρινό κομμάτι. Σφραγίζετε τη χύτρα και μαγειρεύετε το κρέας για 65 λ από την ώρα που θα “σφυρίσει” η χύτρα και θα χαμηλώσετε την θερμοκρασία σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας.
- Για τα λαχανικά και τη σάλτσα: Λίγο πριν ψηθεί το κρέας καθαρίζετε τις πατάτες και τα καρότα και κόβετε σε μέτριους κύβους τις πατάτες και σε λεπτά στικς τα καρότα. Τα μεταφέρετε σε μπολ, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε καλά.
- Όταν ψηθεί το κρέας, ανοίγετε το καπάκι της χύτρας (μόλις κατέβει η βαλβίδα της) και τοποθετείτε τις πατάτες και τα καρότα γύρω από το κρέας. Ξανακλείνετε τη χύτρα και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 6-8 λ ανάλογα με το μέγεθος που κόψατε τα λαχανικά σας.
- Όταν είναι έτοιμα αποσύρετε τη χύτρα από τη φωτιά και κάνετε μια γρήγορη απελευθέρωση του ατμού, μην περιμένετε να ελευθερωθεί μόνος του ο ατμός γιατί τα λαχανικά θα βράζουν συνεχώς και θα λιώσουν. Μεταφέρετε το χοιρινό στο κέντρο μιας πιατέλας και, προαιρετικά, το “διαλύετε” με ένα πιρούνι. Περιμετρικά του κρέατος τοποθετείτε τις πατάτες και τα καρότα.
- Βγάζετε τη σχάρα από τη χύτρα και πετάτε τα κλωνάρια δεντρολίβανου και τυχόν φυλλαράκια του που έμειναν στην χύτρα μέσα στην σάλτσα κρασιού. Μετά προσθέτετε το βαλσάμικο και το κορν φλάουρ και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ.
- Ξαναβάζετε τη χύτρα, ξεσκέπαστη, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς για περίπου 2-3 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνετε τη σάλτσα πάνω το χοιρινό, γαρνίρετε το φαγητό σας με 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο και καλή σας απόλαυση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου