Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

«Εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ πάμε σε Τρίτο Παγκόσμιο»

 
«Η Τεχεράνη δοκίμασε την άμυνα του Ισραήλ» - Σε ποια περίπτωση θα εμπλακούν Ρωσία και Κίνα - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στρατιωτικά - Μιλά στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Την άποψη ότι «η πρόσφατη επίθεση του Ιράν φαίνεται να ήταν δοκιμαστική προκειμένου να τεστάρει την αντίδραση αλλά και τις δυνατότητες του Ισραήλ» εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Γεωπολιτικής – Γεωστρατηγικής στη  Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Ledra College Λευκωσίας, και μέλος του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Άμυνας, Γιώργος Φίλης.

Όπως είπε, «το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της επίθεσης δεν δείχνει να είχε συνέπειες στο Ισραήλ άρα δεν θα είναι εύκολο το Ιράν να ηρεμήσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του».

«Είναι ιστορικό βράδυ. Για πρώτη φορά από το έδαφος του Ιράν γίνεται επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ. Η στάση της Τεχεράνης δείχνει την πολιτική  βούληση να  πετύχει και να προσχωρήσει αλλά όπως φαίνεται προχώρησαν σε μια προσπάθεια κορεσμού της αντιβαλλιστικής και αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ», συνεχίζει και προσθέτει:

«Το Ιράν δεν έκανε κανονική επίθεση παρόλο που διαθέτει τα οπλικά συστήματα για να δημιουργήσει πρόβλημα στο Ισραήλ».

Ερωτηθείς για το εάν το χτύπημα ήταν συμφωνημένο τοποθετείται ως εξής: «Η επιτυχία της απόκρισης αυτής της επίθεσης από το Ισραήλ δεν ηρεμεί την Τεχεράνη. Φαίνεται σαν να ηττήθηκε το Ιράν. Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της επίθεσης δεν συνδυάζεται με το επίπεδο των απωλειών και των ζημιών από την πλευρά του Ισραήλ.  Εάν οι Ιρανοί είχανε πετύχει σημαντικό χτύπημα θα φαινόταν. Έτσι  χάνουν την αξιοπιστία στους συμμάχους τους. Δεν στέκει να είναι κανονισμένο. Το εάν υπήρξαν διπλωματικοί δίαυλοι να μετριαστεί το χτύπημα αυτό μπορεί να έγινε. Το Ιράν μόνο του να βοηθήσει να φανεί το Ισραήλ άτρωτο είναι πέραν κάθε λογικής».

Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής στην τηλεόραση της Ζούγκλας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...