Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Aνάσταση του Ιησού: Το χρονικό του Θαύματος

 

Ο Ιησούς Χριστός μας παρέμεινε στον τάφο τρεις ημέρες. Η μία μέρα ήταν η Παρασκευή. Η δεύτερη μέρα ήταν το Σάββατο και την νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή – χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ποια ώρα – αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός μας. Είναι βέβαιο ότι αναστήθηκε, γιατί το μαρτυρούν οι φρουροί του τάφου, αλλά και έπειτα το μαρτυρούν οι εμφανίσεις του αναστημένου Χριστού. Έχουμε ένδεκα εμφανίσεις τον αριθμό. Ήταν πολύ σημαντικό το να βεβαιωθεί η ανάσταση του Χριστού στους μαθητές Του, γι᾽ αυτό και μετά την ανάστασή Του δεν αναλήφθηκε αμέσως στον ουρανό, αλλά παρέμεινε σαράντα μέρες στην γη παρουσιαζόμενος σ᾽ αυτούς και μιλούσε για την Βασιλεία Του.

Πώς όμως φτάσαμε στο Θαύμα της Αναστάσεως;

Πάμε να δούμε μαζί, αδελφοί χριστιανοί, όλα τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις άγιες μέρες πριν και μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Όλα ξεκίνησαν όταν η θρησκευτική ηγεσία των Ιουδαίων καταδίκασε τον Ιησού σε σταυρικό θάνατο. Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία και ο Νικόδημος, κρυφοί μαθητές του Ιησού, κατέβασαν από τον Σταυρό το σώμα του δασκάλου τους (Αποκαθήλωση), το άλειψαν με αρώματα, το τύλιξαν σε ένα καθαρό σεντόνι και το έβαλαν σε ένα καινούργιο μνήμα, που ήταν σκαλισμένο σε βράχο. Ύστερα κύλησαν μια μεγάλη πέτρα, έκλεισαν την είσοδο του μνήματος και έφυγαν. Εκεί παρακολουθούσαν και οι γυναίκες, που ήταν μαθήτριες του Ιησού, καθισμένες απέναντι από τον τάφο… Οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι ζήτησαν στρατιώτες από τον Πιλάτο, για να φρουρούν τον τάφο του Ιησού, μήπως έρθουν οι μαθητές του κρυφά τη νύχτα και τον κλέψουν, και πουν στον λαό ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς. Πήγαν λοιπόν στον τάφο, σφράγισαν την πέτρα και άφησαν τη φρουρά εκεί… Μάτην φυλάττεις τον τάφον, κουστωδία· Οὐ γάρ καθέξει τύμβος αὐτοζωΐαν. (Όρθρος Μεγάλου Σαββάτου) Δηλαδή: “Μάταια φυλάς τον τάφο, εσύ φρουρά· γιατί το μνήμα δε θα κρατήσει μέσα του Αυτόν που είναι η ίδια η ζωή!”.

Το πρωί της Κυριακής, από τα βαθιά χαράματα, η Μαρία η Μαγδαληνή, μαζί με άλλες Μυροφόρες γυναίκες, ήρθαν στον τάφο του Ιησού, έχοντας μαζί τους και τα αρώματα που είχαν ετοιμάσει για να αλείψουν το νεκρό Σώμα Του, για να τον τιμήσουν. Στον δρόμο συζητούσαν μεταξύ τους. Φτάνοντας, όμως, είδαν ότι η πέτρα είχε μετακινηθεί και ο τάφος ήταν ανοιχτός! Μπήκαν μέσα και διαπίστωσαν ότι το Σώμα του Χριστού έλειπε! Στα δεξιά του σημείου όπου είχε τοποθετηθεί είδαν να κάθεται ένας Άγγελος με λευκή στολή και τρόμαξαν! και έλεγαν: «Ποιος θα μας μετακινήσει εκείνη τη μεγάλη πέτρα από την είσοδο του τάφου;» Εκείνος τούς είπε: «Μη φοβάστε! Ξέρω ότι ψάχνετε τον Ιησού τον Εσταυρωμένο! Τι ζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Δεν είναι εδώ, γιατί αναστήθηκε, όπως το είχε πει! Να και το μέρος όπου βρισκόταν το σώμα Του! Πηγαίνετε όμως να το πείτε και στους μαθητές Του!» Έτρεξαν τότε ο Πέτρος και ο Ιωάννης στο μνήμα και διαπίστωσαν ότι πράγματι ήταν άδειο! Ήταν εκεί μόνο τα σάβανα, δηλαδή οι πάνινες λωρίδες με τις οποίες ήταν τυλιγμένος ο νεκρός! Το εκπληκτικό ήταν ότι τα σάβανα είχαν παραμείνει τυλιγμένα στο σχήμα του σώματος του Χριστού, το οποίο βεβαίως έλειπε από μέσα! Γεμάτοι απορία οι δύο μαθητές γύρισαν πίσω στο σπίτι.

Οι Μυροφόρες πήγαν και είπαν τα νέα στους μαθητές, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο σπίτι και θρηνούσαν για τον θάνατο του δασκάλου τους. Εκείνοι όμως δεν τις πίστεψαν, αλλά τους φάνηκαν τα λόγια αυτά σαν φλυαρίες. Τι είχε συμβεί όμως νωρίτερα; Ενώ οι Μυροφόρες γυναίκες πλησίαζαν στο μνήμα, και ενώ οι στρατιώτες φρουρούσαν τον τάφο, ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός, γιατί ένας Άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό και μετακίνησε την πέτρα από την είσοδο του μνημείου! Η όψη του ήταν σαν αστραπή και τα ρούχα του ολόλευκα σαν το χιόνι! να Τον αντιληφθεί κανείς, αφήνοντας τους ανυποψίαστους στρατιώτες να προσέχουν για αρκετή ώρα ένα κενό μνήμα! Με άλλα λόγια, ο σεισμός δεν έγινε την ώρα της Ανάστασης του Χριστού, αλλά αργότερα, όταν κατέβηκε ο Άγγελος. Επίσης, η πέτρα δε μετακινήθηκε για να βγει ο Χριστός, αλλά για να μπουν οι Μυροφόρες και οι μαθητές του Χριστού, για να διαπιστώσουν το γεγονός ότι αναστήθηκε. Οι φρουροί φοβήθηκαν τόσο πολύ, που άρχισαν να τρέμουν και έπεσαν κάτω σαν νεκροί! Ο τάφος ήταν άδειος, αφού ο Χριστός είχε ήδη αναστηθεί πολύ νωρίτερα και είχε βγει από τον σφραγισμένο τάφο χωρίς Οι φρουροί, λοιπόν, αφού συνήλθαν από την έκπληξη και τον φόβο τους, πήγαν και ανέφεραν στους αρχιερείς όλα όσα συνέβησαν. Αυτοί αποφάσισαν τότε να δωροδοκήσουν με πολλά χρήματα τους στρατιώτες, λέγοντάς τους να πουν ότι τη νύχτα, ενώ αυτοί κοιμούνταν, ήρθαν οι μαθητές του και τον έκλεψαν. «Και μην ανησυχείτε», συνέχισαν οι αρχιερείς. «Αν το ακούσει αυτό ο Ρωμαίος διοικητής, ο Πιλάτος, εμείς θα τον πείσουμε και θα σας απαλλάξουμε από κάθε ευθύνη, για να μη σας τιμωρήσει». Οι στρατιώτες πήραν τότε τα χρήματα και έκαναν όπως τους δασκάλεψαν οι αρχιερείς.

 Στα ιερά Ευαγγέλια, εκτός από την παρουσία του Αγγέλου (ο Λουκάς και ο Ιωάννης αναφέρουν μάλιστα την παρουσία δύο Αγγέλων), έχουμε και τις εμφανίσεις του ίδιου του Αναστημένου Χριστού! Μετά την Ανάστασή Του ο Ιησούς, το πρωί της Κυριακής, εμφανίστηκε πρώτα στη Μαρία τη Μαγδαληνή (Μάρκ. ιστ’ 9-11, Ιω. κ’ 11-18), αλλά και στις υπόλοιπες Μυροφόρες γυναίκες (Ματθ. κη’ 9-10). Κατά το απόγευμα της ίδιας ημέρας εμφανίστηκε με διαφορετική μορφή σε δύο μαθητές που πήγαιναν στην Εμμαούς, ένα χωριό έξω από τα Ιεροσόλυμα (Μάρκ. ιστ’ 12-13, Λουκ. κδ’ 13-35). Φαίνεται ότι οι δύο αυτοί μαθητές δεν ανήκαν στον κύκλο των δώδεκα και ότι ο ένας από αυτούς ονομαζόταν Κλεόπας. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, που απηχείται και στην υμνογραφία, ο δεύτερος μαθητής ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιησούς περπάτησε μαζί τους μέχρι την Εμμαούς και κάθισε στο τραπέζι μαζί τους. Τότε μόνο Τον αναγνώρισαν, όταν ευλογούσε και έκοβε το ψωμί.

 Την ίδια μέρα ο Αναστημένος Χριστός εμφανίστηκε και στον Απόστολο Πέτρο (Λουκ. κδ’ 34, Α’ Κορινθ. ιε’ 5). Το βράδυ της ίδιας ημέρας εμφανίστηκε και στους μαθητές Του, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στο σπίτι, με κλειστές τις πόρτες, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους (Ιω. κ’ 19-23). Εμφανίστηκε και στάθηκε ανάμεσά τους και τους είπε: «Ειρήνη σ’ εσάς!» Όταν το είπε αυτό, τους έδειξε τα χέρια και την πλευρά Του. Οι μαθητές χάρηκαν πολύ που είδαν τον Κύριο. Από αυτή τη συνάντηση όμως έλειπε ο Θωμάς. Όταν του το έλεγαν οι άλλοι μαθητές, εκείνος δεν τους πίστευε και έλεγε: «Αν δεν δω στα χέρια του τα σημάδια από τα καρφιά, και αν δε βάλω το δάκτυλό μου στα σημάδια αυτά, και αν δε βάλω το χέρι μου στη λογχισμένη πλευρά του, εγώ δε θα πιστέψω!» Οχτώ μέρες αργότερα οι μαθητές ήταν πάλι μέσα στο σπίτι, μαζί τους κι ο Θωμάς. Ήρθε τότε ο Ιησούς, ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, στάθηκε στη μέση και είπε: «Ειρήνη σ’ εσάς!» Έπειτα είπε στον Θωμά: «Φέρε το δάκτυλό σου εδώ και δες τα χέρια μου, και βάλε το χέρι σου στη λογχισμένη πλευρά μου. Και μην αμφιβάλλεις, αλλά πίστευε!» Ακολουθεί η σπουδαία ομολογία του Θωμά: «Εσύ είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου!» (Ιω. κ’ 26-29). Την πρώτη εμφάνιση του Αναστημένου Χριστού στους μαθητές περιγράφει και ο Ευαγγελιστής Λουκάς ως εξής: Ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσά τους και τους είπε: «Ειρήνη σ’ εσάς!» Αυτοί από την ταραχή και τον φόβο νόμιζαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Εκείνος τούς είπε: «Γιατί είστε τρομαγμένοι και γιατί γεννιούνται στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, για να βεβαιωθείτε ότι είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφήστε με για να δείτε ότι δεν είμαι φάντασμα. Ένα φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε εμένα να έχω». Και λέγοντας αυτά, τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια του. Αυτοί από τη χαρά και την έκπληξή τους δεν πίστευαν στα μάτια τους. Τους ρώτησε ο Ιησούς: «Έχετε τίποτε φαγώσιμο;» Αυτοί τότε του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κηρήθρα με μέλι. Ο Ιησούς τα πήρε και τα έφαγε μπροστά τους. Στη συνέχεια τούς φώτισε τον νου, για να καταλαβαίνουν τις Γραφές και τους είπε να καθίσουν στην Ιερουσαλήμ μέχρι να τους στείλει το Άγιο Πνεύμα (Λουκ. κδ’ 36-49).

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει ότι ο Χριστός εμφανίστηκε στους μαθητές Του ενώ έτρωγαν, και τους έκανε παρατήρηση, επειδή είχαν αμφιβολίες και επέμεναν να μην πιστεύουν τις Μυροφόρες που τον είχαν δει αναστημένο (Μάρκ. ιστ’ 14). Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρει και μια εμφάνιση του Αναστημένου Ιησού σε επτά από τους Αποστόλους στη λίμνη της Τιβεριάδας (Ιω. κα’ 1-23). Ήταν εκεί ο Πέτρος, ο Ιάκωβος, ο Ιωάννης, ο Θωμάς, ο Ναθαναήλ και άλλοι δύο. Τους είπε τότε ο Πέτρος: «Πάω να ψαρέψω». Πήγαν και οι άλλοι μαζί του και ανέβηκαν στο πλοίο. Όλη τη νύχτα δεν κατάφεραν να πιάσουν τίποτα. Όταν ξημέρωσε, εμφανίστηκε ο Ιησούς και στάθηκε στην παραλία, αλλά οι μαθητές δεν Τον αναγνώρισαν. Τους είπε ο Ιησούς: «Μήπως έχετε τίποτα να φάμε με το ψωμί;» Εκείνοι απάντησαν: «Όχι». Είπε πάλι ο Ιησούς: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά μεριά του πλοίου και θα βρείτε ψάρια». Πράγματι, έριξαν το δίχτυ και έπιασαν τόσα πολλά ψάρια που δεν μπορούσαν να το τραβήξουν! Είπε τότε ο Ιωάννης στον Πέτρο: «Ο Κύριος είναι!» Μόλις το άκουσε αυτό ο Πέτρος, ρίχτηκε στο νερό και βγήκε κολυμπώντας, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές ήρθαν με το πλοιάριο, σέρνοντας και το δίχτυ με τα ψάρια. Βγαίνοντας στη στεριά, είδαν εκεί αναμμένα κάρβουνα κι ένα ψάρι πάνω στη φωτιά, καθώς και ψωμί. Τους είπε ο Ιησούς: «Ελάτε να φάτε». Και τους μοίρασε το ψωμί και το ψάρι. Αυτή ήταν η τρίτη εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές μετά την Ανάστασή Του.

 Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει και μία εμφάνιση του Ιησού στους έντεκα μαθητές στη Γαλιλαία (Ματθ. κη’ 16-20). Εκεί τους έδωσε και την εντολή να πάνε σε όλα τα έθνη, να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντας ταυτόχρονα τους πιστούς να τηρούν τις εντολές Του. Τέλος, τους υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα μαζί τους.

Η τελευταία εμφάνιση του Αναστημένου Ιησού στους μαθητές Του έγινε στο Όρος των Ελαιών, όπου ακολούθησε η Ανάληψή Του στους ουρανούς, 40 μέρες μετά την Ανάστασή Του (Μάρκ. ιστ’ 19-20, Λουκ. κδ’ 50, Πράξ. α’, 6-11). Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει και μία εμφάνιση του Ιησού σε περισσότερους από 500 αδελφούς την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα βρίσκονταν ακόμα στη ζωή όταν ο Παύλος τα έγραφε αυτά (Α΄Κορινθ. ιε’ 6). Αναφέρει επίσης και μία εμφάνισή Του στον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο (Α’ Κορινθ. ιε’ 7).

Όλες αυτές, λοιπόν, οι εμφανίσεις του Αναστημένου Χριστού παρουσιάζονται μέσα στην Καινή Διαθήκη. Μερικές από αυτές περιγράφονται αναλυτικά, ενώ άλλες απλώς αναφέρονται. Πρέπει όμως να υπήρξαν και άλλες εμφανίσεις Του. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις "Πράξεις των Αποστόλων": ‘‘Μετά τον θάνατό Του παρουσιάστηκε σε αυτούς (εννοεί τους Αποστόλους) ζωντανός, με πολλές αποδείξεις. Εμφανιζόταν σε αυτούς για σαράντα μέρες και τους μιλούσε σχετικά με τη Βασιλεία του Θεού’’ (Πράξ. α’ 3). Ολόκληρη η πίστη μας στηρίζεται πάνω στο γεγονός της Αναστάσεως. Ο Απόστολος Παύλος λέει: «Εἰ δέ Χριστός οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν» (Α’ Κορινθ. ιε’ 17), δηλαδή: «Εάν ο Χριστός δεν έχει αναστηθεί, τότε η πίστη σας είναι μάταιη, χωρίς περιεχόμενο». Ο Χριστός, λοιπόν, αναστήθηκε πραγματικά.

Το Φως του αναστημένου Χριστού μας είναι δυνατό και ευχόμαστε να φωτίσει όλη την ανθρωπότητα και να γονατίσουν στον νικητή του θανάτου, τον σταυρωμένο και αναστημένο Κύριό μας Ιησού Χριστό, αναγνωρίζοντάς Τον, ως αληθινό Θεό, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

ekivotos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...