Ο Μάιος είναι ο μήνας της ανθοφορίας της ελιάς, μια θεμελιώδης στιγμή που επηρεάζει άμεσα την επικονίαση και την καρπόδεση όπου τα άνθη της ελιάς μεταμορφώνονται σε ελιές. Αυτό συμβαίνει χάρη στην αύξηση του μεγέθους της ωοθήκης και στην πτώση ατελών ή μη γονιμοποιημένων λουλουδιών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ό,τι συμβαίνει μια φυσική επιλογή γονιμοποιημένων λουλουδιών και μόνο ένα μικρό ποσοστό, μεταξύ 1% και 10%, των γονιμοποιημένων λουλουδιών θα γίνει πραγματικά καρπός.
Πολλά λουλούδια στη συνέχεια υποβάλλονται σε έκτρωση ωοθηκών, συμβάλλοντας περαιτέρω σε αυτήν την επιλογή και μόνο το 2-3% των λουλουδιών γίνονται πραγματικά ελιές. Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 λουλούδια, μόνο 2 ή 3 θα μετατραπούν σε δρύπες.
Αυτή η «επιλογή» είναι θεμελιώδης γιατί το φυτό πρέπει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους πόρους του για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του και, ταυτόχρονα, να παράγει ποιοτικούς καρπούς.
Η επίδραση των θερμοκρασιών
Σε όλα αυτά, οι κλιματικές συνθήκες είναι θεμελιώδεις για να διασφαλιστεί η βέλτιστη διαδικασία. Οι μέτριες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταξύ 20 και 25 °C, ευνοούν το άνοιγμα των λουλουδιών και την εξάπλωση της γύρης. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει εκτεταμένος και συνεχής αέρας, ώστε η γύρη να μεταφέρεται αποτελεσματικά μεταξύ των λουλουδιών. Ακόμα και λίγη βροχή κατά το άνοιγμα των λουλουδιών είναι απαραίτητη. Η πολύ βροχή όμως, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωτικότητα της γύρης και να μειώσει την αποτελεσματικότητα της επικονίασης. Επομένως, οι βέλτιστες κλιματικές συνθήκες κατά την ανθοφορία ευνοούν την καλή καρποφορία και επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή ελιάς.
Θερμοκρασίες πάνω από 30°C και μειωμένη διαθεσιμότητα νερού μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη των λουλουδιών και τον σχηματισμό καρπών. Από την άλλη, σε δροσερά και υγρά κλίματα, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε την ανάπτυξη πολυάριθμων ταξιανθιών με παρθενοκαρπικούς καρπούς, δηλαδή καρπούς που αναπτύσσονται χωρίς γονιμοποίηση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι κλιματικές συνθήκες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη και βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Αυτό περιλαμβάνει μερικές στρατηγικές, όπως:
- εάν οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ξηρές , όπου είναι δυνατόν, η επείγουσα άρδευση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για να διασφαλιστεί ότι τα φυτά λαμβάνουν επαρκή ποσότητα νερού.
- Η βέλτιστη λίπανση εμπλουτισμένη με συνθετικά μπορεί να συμβάλει στην καλή επικονίαση και καρπόδεση, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει στη βελτίωση της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών από το έδαφος, αυξάνοντας τη φωτοσύνθεση και επομένως την παραγωγή ενέργειας για το φυτό και την αντοχή του στη ζέστη, την ξηρασία και άλλα περιβαλλοντικά στρεσογόνους παράγοντες.
Διατροφικές ανάγκες
Κατά την ανάπτυξη της ταξιανθίας, της ανθοφορίας και της καρποφορίας, οι διατροφικές ανάγκες της ελιάς γίνονται πιο έντονες και το φυτό απαιτεί μεγαλύτερη παροχή όχι μόνο σε μακροθρεπτικά συστατικά, αλλά και σε ορισμένα στοιχεία όπως ο σίδηρος (Fe), ο χαλκός (Cu) και ο ψευδάργυρος (Zn) .
Κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, τα ελαιόδεντρα ενδέχεται να έχουν προσωρινές ελλείψεις αζώτου (N) λόγω των υψηλών αναγκών τους κατά τη φάση ανάπτυξης και παραγωγής. Είναι, επομένως, σημαντικό να αξιολογηθεί η ευκαιρία της αζωτούχου λίπανσης , λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα νερού στο έδαφος και την ικανότητα του φυτού να απορροφά αζωτούχα λιπάσματα κατά την άνοιξη.
Πρέπει να παρατηρούνται τυχόν σημάδια ανεπάρκειας, όπως αποχρωματισμός των φύλλων, και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το αναμενόμενο φορτίο λουλουδιών και καρπών, το οποίο εξαρτάται από τον αριθμό των ταξιανθιών και την ποσότητα των νεαρών φύλλων, επειδή αυτό το στοιχείο απορροφάται κυρίως από τους.
Για να αποφευχθούν ανισορροπίες, όπως πιθανές υπερβολές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των λουλουδιών ή υπερβολική ανάπτυξη της βλάστησης, συνιστάται η παρέμβαση με αζωτούχα λιπάσματα, όπως ουρία με χαμηλή περιεκτικότητα σε διουρία , τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας μέγιστη συγκέντρωση του 1- 1,5% , δηλαδή 1-1,5 kg ουρίας που πρέπει να διαλυθεί ανά εκατόλιτρο νερού.
- Η πρώτη παρέμβαση πρέπει να γίνει περίπου 10 ημέρες πριν την ανθοφορία, με στόχο τη βελτίωση της ανθοφορίας και της γονιμότητας των ανθέων.
- Η δεύτερη παρέμβαση πρέπει να γίνει μετά την καρπόδεση, όταν οι καρποί βρίσκονται στο στάδιο του «πιπεριού», για τη βελτίωση της καρπόδεσης και τη μείωση της πρώιμης πτώσης.
Ταυτόχρονα, είναι επίσης δυνατή η εφαρμογή βορίου (Β) σε διάλυμα, που δεν υπερβαίνει το 0,1%, στο μπουμπούκι και στη συνέχεια δεκαπέντε ημέρες μετά την ανθοφορία, αν και η δεύτερη εφαρμογή είναι λιγότερο σημαντική από την πρώτη.
Οι παρεμβάσεις μετά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, δεν αποφέρουν κανένα όφελος όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής
Λιπάσματα και ενισχυτικά
Ενώ τα λιπάσματα παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για τη συντήρηση και τη γενική παραγωγή της ελιάς, τα υποστηρικτικά είναι ουσίες που στοχεύουν να διεγείρουν ή να ενισχύσουν συγκεκριμένες λειτουργίες, χωρίς απαραίτητα να παρέχουν άμεση διατροφή ή θρεπτικά συστατικά. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκουμε προϊόντα στην αγορά όπως απόσταγμα ξύλου, φύκια, πολυσακχαρίτες και αμινοξέα.
Πριν χρησιμοποιήσετε ένα τονωτικό, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη σύνθεσή του, ειδικά όταν υπάρχει παρουσία αμινοξέων, επειδή μπορεί να έχουν τη μορφή υδρολυμάτων πρωτεΐνης ή σε άλλες διαμορφώσεις.
Εάν είναι σε προϊόντα υδρόλυσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτή η μορφή είναι "αριστερόχειρας" , γιατί μόνο σε αυτή τη μορφή τα υδρολύματα είναι δραστικά και ωφέλιμα, ενώ η "δεξιόχειρη" μορφή δεν απορροφάται και επομένως δεν είναι αποτελεσματική. Θα πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι ορισμένα από τα αριστερόστροφα αμινοξέα μπορούν να υπάρχουν μεμονωμένα σε βιοδιεγερτικά όπως η αλανίνη, η γλυκίνη, η λευκίνη, η βαλίνη.
Η παρουσία αριστερόστροφων αμινοξέων σε βιοδιεγερτικά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, της πρωτεϊνικής σύνθεσης και της αντίδρασης του φυτού στο περιβαλλοντικό στρες.
Αργότερα, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να το θυμηθούμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού, η εφαρμογή του οποίου θα μπορούσε να γίνει για οικονομικούς λόγους μαζί με θεραπείες με φυτοφάρμακα.
Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσετε τη συμβατότητά τους.
Γράφει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου