Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Η Παναγία της Ευρέσεως, πολύτιμος θησαυρός της Ι. Μ. Καλτεζών Αρκαδίας

 
Του Αρχιμ. Γερμανού Μίχου – Καθηγουμένου της Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας

Ήταν το έτος 1695 όταν ο Ηλίας Λυρώνης, ο μετέπειτα Ιερομόναχος Ανανίας και Κτήτωρ της Ιεράς Μονής των Καλτεζών, καταγόμενος από το χωριό των Καλτεζών, αλλά έχοντας μετοικίσει στη Σμύρνη, έχει την τεράστια τιμή κι’ ευλογία να δει σε όραμα τον Πανάγιο Νικόλαο, τον Αρχιεπίσκοπο των Μυρέων, τον μετέπειτα προστάτη και έφορό του, να του εμφανίζεται και να του λέγει με αυστηρό τρόπο:

«Θα γυρίσεις πίσω στη γενέτειρά σου, στις Καλτεζές, και στον τόπο που θα σου υποδείξω, θα σκάψεις και θα βρεις την Εικόνα μου, η οποία έχει μείνει εκεί θαμμένη για αιώνες. Έπειτα, θα γίνεις Μοναχός και θα χτίσεις Μοναστήρι προς τιμήν μου».

Ο Ηλίας, όντας άνθρωπος κοσμικός , δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πρόσταγμα του Αγίου και δεν ανταποκρίνεται άμεσα. Μετά και από δεύτερη εμφάνιση του Αγίου, μένει και πάλι άπραγος. Ωστόσο, ο Άγιος δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Τρίτη και καθοριστική εμφάνιση του Αγίου στον Ηλία.

 «Είμαι ο Άγιος Νικόλαος, θα κάνεις εκείνο που σου λέγω , αυτό είναι το θέλημα του Θεού για εσένα και για την περιοχή των Καλτεζών».

Αυτό ήταν! Ο Ηλίας συγκλονίζεται, αισθάνεται την κλήση του Θεού και του Παναγίου Νικολάου, αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα  ν’ αλλάξει τη ζωή του, μα και ολόκληρη την ιστορία των Καλτεζών. Με τη χάρη του Θεού, και την προτροπή κι’ ευχή του Αγίου του Νικολάου, ξεκινά το μακρύ και κοπιαστικό ταξίδι από την Σμύρνη για τη γενέτειρά του, τις Καλτεζές (ή Καλτεζιές, όπως λεγόντουσαν τότε). Θάλασσα ατελείωτη, ταξίδι μακρινό, ωστόσο ο Άγιος μίλησε και η καρδιά του Ηλία συνεταράχθηκε, ο Άγιος έβαλε την υπογραφή του και πίσω δεν την παίρνει!

Και να , είναι γεγονός! Το έτος 1696 ο Ηλίας φτάνει στη γενέτειρά του, τις Καλτεζές, και χωρίς να χάνει καθόλου χρόνο αρχίζει την αναζήτηση της Ιεράς Εικόνος. Ο Άγιος ενισχύει και φωτίζει τα ώτα και την καρδιά του δούλου του, Ηλία. Ο Ηλίας γεμάτος ανυπομονησία και πόθο για την ευλογημένη εύρεση. 

Η ευλογημένη ώρα έφτασε! 

Η Εικόνα του Αγίου ευρέθη μετά από αιώνες κρυμμένη!

 Εικόνα μοναδική, ανεπανάληπτη , απεικονίζοντας ιδιαίτερες παραστάσεις. Στο επάνω μέρος Εικόνες από τα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ( Μυστικός Δείπνος, Ανάσταση, Επιτάφιος Θρήνος, Προδοσία, Εμπαιγμός- ΜαστίγωσηΣταύρωση), ενώ στο κάτω μέρος ,στο μέσο δεσπόζει η Παναγία ΄΄Παντάνασσα΄΄, αριστερά της οι Άγιοι Δημήτριος και Γεώργιος, ενώ δεξιά της, οι Άγιοι Νικόλαος και Χριστόδουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τεράστια ρωγμή χωρίζει την Εικόνα στη μέση. Τέλος, καθότι η Ιερά Εικόνα ευρέθη , ονομάστηκε «Παναγία της Ευρέσεως».

Η Εφέστιος, λοιπόν, Ιερά Εικόνα «Παναγία της Ευρέσεως», η οποία θησαυρίζεται στο Καθολικό της Ιεράς μας Μονής, αποτελεί στολίδι και καύχημα για την Ιερά μας Μάνδρα , τη Μονή του Αγίου Νικολάου των Καλτεζών. 

Η Ιερά Εικόνα είναι Θαυματουργός, καθώς πλήθος προσκυνητών, με γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, μαρτυρά ότι δέχθηκε τη θαυματουργική ενέργεια της Παναγίας. Τα παλαιά χρόνια, οι ευλαβείς χριστιανοί είχαν μια ευλογημένη συνήθεια να ζώνουν εξωτερικά τους Ιερούς Ναούς με ένα κουβάρι καθαρό κερί, το οποίο μετέπειτα ευλογούσαν πάνω στις Ιερές Εικόνες. Έτσι συνέβαινε και με την Ιερά Εικόνα της Παναγίας μάς. Πολλές οι γυναίκες που τεκνοποίησαν, μετά την ευλογία από το ζωνάκι της Παναγίας. Πολλές ,ωστόσο, και οι μαρτυρίες από προσκυνητές, οι οποίοι δέχθηκαν την ίαση για σωματικά και ψυχικά αρρωστήματα. Έτσι, η Πανίερος, Εφέστιος και Θαυματουργός Ιερά Εικόνα «Παναγία της Ευρέσεως» προσφέρει τη χάρη Της σε όσους με πίστη την επικαλούνται και ευλογεί ιδιατέρως τα άτεκνα ζευγάρια.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Εικόνα της Παναγίας τίθεται προς προσκύνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιερού Δεκαπενθημέρου στο μέσο του Καθολικού της Ιεράς μας Μονής, προς ευλογία κι’ αγιασμό όλων των προσκυνητών. Τέλος, κάθε προσκυνητής που επιθυμεί να προσκυνήσει τη μοναδική Ιερά Εικόνα της Παναγίας, αρκεί μόνο να επισκεφθεί την Ιερά μας Μάνδρα! 

arxon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...