Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει καθηλωμένη στα 4,5€ / κιλό

 

Οι τιμές του προϊόντος παραμένουν καθηλωμένες στα 4,5 ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.

«Καμπανάκι» για το αδασμολόγητο ελαιόλαδο από τρίτες χώρες, το οποίο επηρεάζει το εμπόριο λαδιού στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές παραμένουν ''παγωμένες'' στα 4,5 ευρώ το κιλό, κρούει ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος παράλληλα τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανησυχητική αυτή κατάσταση, για την οποία, όπως είπε, ευθύνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μύρων Χιλετζάκης αναφέρθηκε στους χιλιάδες τόνους αδασμολόγητου ελαιολάδου από Τυνησία, Τουρκία και από άλλες χώρες, καθώς και στον κίνδυνο που ελλοχεύει για το ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές

Έχουν «παγώσει» οι τιμές του ελαιολάδου

Την ίδια ώρα, αρκετοί ελαιοπαραγωγοί κρατούν στάση αναμονής, προσδοκώντας καλύτερες τιμές για την πώληση του ελαιολάδου.

«Δυστυχώς, οι τιμές του λαδιού είναι παγωμένες το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς έχουμε μία μέση τιμή σε όλη τη χώρα στα 4,5 ευρώ, όταν το κοστολόγιο είναι 4,75 ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει μεγάλη ευθύνη, δεδομένου ότι έχει αφήσει ανοιχτά με ευρωπαϊκή απόφαση τα σύνορά της από 01/01/2025 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025, να μπαίνουν τα αδασμολόγητα λάδια μέσα στην Ε.Ε.

Συνέπεια, να επικρατεί ένα αλαλούμ στο εμπόριο του λαδιού. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο εισήχθησαν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 40.000 τόνοι αδασμολόγητου λαδιού από Τυνησία (30.000 τόνους) και από Τουρκία (10.000 τόνους).

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τα λάδια των ευρωπαϊκών αγορών, όπως της Ισπανίας, της Ελλάδας και όχι μόνο, ενώ πέρα από την πτώση της τιμής, επικρατεί και μια αδράνεια στο κομμάτι των εμπορικών πράξεων», δήλωσε στo neakriti ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει μέτρα, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με το ελαιόλαδο, όπως για παράδειγμα για τις ποσότητες που παραμένουν αδιάθετες.

Σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής

Μια από τις βασικές προτάσεις είναι η δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής της διακίνησης του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, κατά την άλεση στο ελαιοτριβείο, ο παραγωγός θα πρέπει να λαμβάνει τρία διακριτά παραστατικά.

''Φύλαξη στο σπίτι'' για το λάδι που διατηρεί προς ιδιωτική χρήση. ''Προς πώληση'' για το λάδι που διατίθεται στην αγορά και ''Λάδι προς φύλαξη'' για το ελαιόλαδο που αποθηκεύεται για μελλοντική πώληση.

«Το τρίτο παραστατικό είναι το πιο ''φλέγον'' και αυτό ζητάμε. Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να καταγράφονται ηλεκτρονική μέσω του συστήματος myDATA και να δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία βάση από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σχετικά με την πραγματική ποσότητα διαθέσιμου ελαιολάδου στη χώρα, όπως και για τις ποσότητες ελαιολάδου για αυτοκατανάλωση, αλλά και για τις ποσότητες που βρίσκονται στις δεξαμενές για εμπορικές πράξεις», είπε ο κ. Χιλετζάκης.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τη ζήτηση του προϊόντος»

«Αν δεν έχουμε την εικόνα των εμπορικών πράξεων, δηλαδή να δούμε τι λάδι έχει πουληθεί και τι λάδι έχει μείνει προς φύλαξη για να πουληθεί, δεν μπορούμε να ξέρουμε πραγματικά τη ζήτηση του προϊόντος ανά κράτος-μέλος και ειδικά στη χώρα μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην παραγωγή λαδιού στην Κρήτη, δήλωσε ότι αυτή θα κυμανθεί φέτος από 70.000 μέχρι 80.000 τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 60% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, η απόδοση του ελαιοκάρπου έχει μειωθεί δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τους παραγωγούς να χρειάζονται έως και 8 κιλά ελιές για να παράγουν ένα κιλό ελαιολάδου, αντί των τριών-τεσσάρων κιλών που ήταν η παραδοσιακή απόδοση.

Οι οικονομικοί κίνδυνοι – Μέτρα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών 

«Θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει ο κίνδυνος των λουκέτων σε τυποποιητήρια ελαιολάδου και ελαιουργεία. Χωρίς ελαιοπαραγωγούς δεν υπάρχει ζωή, ενώ κινδυνεύει να χαθεί ο πράσινος “χρυσός” της Κρήτης, το ελαιόλαδο Κρήτης.

Οι παραγωγοί αποφεύγουν να πουλήσουν το λάδι σε χαμηλές τιμές, καθώς αν το διαθέσουν κάτω από το κόστος παραγωγής, δε θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την καλλιέργεια στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Στην Ιταλία, η μέση τιμή ελαιολάδου είναι στα 9 ευρώ/κιλό, ενώ την ίδια ώρα αντικρίζουμε εκατομμύρια ελαιόδεντρα να παραμένουν ακαλλιέργητα, οδηγώντας σε ερημοποίηση εκτάσεων, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει τις αγορές της τα επόμενα χρόνια, ενώ οι τρίτες χώρες, με τα χαμηλά κοστολόγια, θα ενισχύουν τη θέση τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

με πληροφορίες  neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...