Το όπλο βασίζεται στο υδρίδιο του Μαγνησίου
Σε δοκιμή μιας μη πυρηνικής «υδρογονοβόμβα» που μπορεί όμως να λιώνει οτισδήποτε στο πέρασμά με θερμοκρασίες άνω των 1.000°C προχώρησε η Κίνα, όπως αναφέρουν ξένα δημοσισύματα.
Σύμφωνα με αυτά Κινέζοι επιστήμονες δοκίμασαν μια πρωτοποριακή μη πυρηνική υδρογονοβόμβα, που παράγει μια πύρινη σφαίρα με θερμοκρασίες άνω των 1.000°C για περισσότερα από δύο δευτερόλεπτα. Η βόμβα, που αναπτύχθηκε από το 705 Research Institute της China State Shipbuilding Corporation (CSSC), χρησιμοποιεί υδρίδιο του μαγνησίου για να πυροδοτήσει μια τεράστια χημική αντίδραση, χωρίς να βασίζεται σε πυρηνικά σχάσιμα υλικά και χωρίς να πρίκεται για θερμίτη, αν και ο θερμίτης σε ορισμένες εφαρμογές του χρησιμοποιεί μαγνήσιο.
Το αποτέλεσμα; Ένα όπλο ικανό να καλύπτει μεγάλες περιοχές με έντονη θερμότητα και να «λιώνει» στόχους υψηλής αξίας, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τανκς, ή ακόμα και πολεμικά πλοία.
Σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ότι η Κίνα εξετάζει τη στρατιωτική χρήση αυτού του όπλου, αν και δεν διευκρίνισε πότε ή πού θα μπορούσε να το αναπτύξει η Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA). Από πού προήλθε η τεράστια ποσότητα υδριδίου του μαγνησίου (MgH₂) που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή;
Το μαγνήσιο (Mg) από το οποίο παράγεται το υδρίδιο του μαγνησίου δεν θεωρείται σπάνιο υλικό
και το υδρίδιό του (MgH₂) αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πηγή υδρογόνου λόγω της υψηλής του ικανότητας αποθήκευσης υδρογόνου (7,6% κατά βάρος), των άφθονων πόρων, και του χαμηλού κόστους.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο πιο άφθονο στοιχείο στον φλοιό της Γης και το τρίτο πιο άφθονο στοιχείο που διαλύεται στο θαλασσινό νερό. Μπορεί να εξαχθεί από ορυκτά όπως ο δολομίτης και ο μαγνησίτης, ή από το θαλασσινό νερό μέσω χημικών διεργασιών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μαγνησίου παγκοσμίως, παράγοντας περίπου το 80-90% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το ίδιο το υδρίδιο του μαγνησίου δεν είναι σπάνιο, γιατί το μαγνήσιο και το υδρογόνο (που βρίσκεται σε αφθονία στο νερό και σε άλλες πηγές) είναι ευρέως διαθέσιμα.
Η παραγωγή του όμως απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες (συνήθως 300-400°C) και πίεση, κάτι που μπορεί να είναι ενεργειακά δαπανηρό.
Αν η δοκιμή της υδρογονοβόμβας παρήγαγε μια πύρινη σφαίρα με θερμοκρασίες άνω των 1.000°C για δύο δευτερόλεπτα,η ποσότητα του υδριδίου του μαγνησίου που απαιτήθηκε πιθανότατα ήταν τεράστια.
Η Κίνα Ενισχύει το Οπλοστάσιό της
Η δοκιμή αυτής της υδρογονοβόμβας δεν είναι η μόνη περίπτωση. Όπως αναφέρεται η Κίνα έχει μακρά ιστορία ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής. Η πρώτη της πυρηνική δοκιμή έγινε το 1964, και η πρώτη υδρογονοβόμβα (πυρηνική) δοκιμάστηκε το 1966. Μέχρι το 1996, η Κίνα συνέχισε τις δοκιμές, πριν υπογράψει (αλλά χωρίς να επικυρώσει) τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Σήμερα, η Κίνα φαίνεται να στρέφεται σε μη πυρηνικά όπλα υψηλής καταστροφικότητας, όπως αυτή η νέα υδρογονοβόμβα, που συνδυάζει τεράστια ισχύ με την «ασφάλεια» της μη πυρηνικής τεχνολογίας.
Η Κίνα διαθέτει επίσης προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως το υποβρύχιο Type 096, ικανό να μεταφέρει 24 βαλλιστικούς πυραύλους JL-3, και βομβαρδιστικά H-20, που θεωρούνται αντίστοιχα του αμερικανικού B-2. Το 2021, ο υπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ, Frank Kendall III, προειδοποίησε ότι η Κίνα αναπτύσσει ένα σύστημα τροχιακής επίθεσης, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την κινεζική στρατιωτική επέκταση.
Η δοκιμή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται. Ο Trump επέβαλε δασμούς 145% στα κινεζικά προϊόντα, και η Κίνα απάντησε με δασμούς 125% και περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Μάλιστα ο πόλεμος παίρνει διαστάσεις καθώς ένα ολοκαίνουργιο Boeing 737 MAX επέστρεψε απούλητο από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου