Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Κίνδυνος γενικού black – out: Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ παραδέχεται κενά ασφάλειας στις ΑΠΕ – Ενεργειακή πολιτική «πάμε κι όπου βγει» από Μητσοτάκη


 O CEO του ΑΔΜΗΕ αποκάλυψε ότι δίνεται «καθημερινή μάχη» για την ευστάθεια του συστήματος και ζήτησε επιπλέον μέτρα εξασφάλισης του δικτύου


Σε μια πραγματικότητα ενεργειακής αστάθειας και αβεβαιότητας οδήγησαν τον ελληνικό λαό, οι κυβερνήσεις που «εξόρισαν» τον λιγνίτη χάρη των ενεργειακών καρτέλ που γέμισαν την ελληνική επικράτεια με ΑΠΕ.

Εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφημίζει την «καθαρή ενέργεια» των ΑΠΕ, με το αφήγημα ότι η Ελλάδα θα γινόταν ενεργειακά ανεξάρτητη και ισχυρή. Στην πραγματικότητα όμως, οι Έλληνες πολίτες δεν είδαν καμία ωφέλεια στην τσέπη τους, αλλά και η πράσινη πολιτική αποδείχθηκε μια τυχοδιωκτική επένδυση που «μπάζει» τεχνολογικά, όπως αποδείχθηκε περίτρανα από το μαζικό μπλακ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο.

Με λίγα λόγια, οι πολίτες εξαπατήθηκαν με κούφιες υποσχέσεις και έτσι η Ελλάδα απώλεσε την ενεργειακή σταθερότητα που εξασφαλίζουν διαχρονικά οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Ενώ ο – δέσμιος των ενεργειακών συμφερόντων – Κυριάκος Μητσοτάκης, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό με τον ισχυρισμό ότι «ο λιγνίτης είναι εξαιρετικά ακριβό καύσιμο», ο ίδιος ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο  50 OT FORUM με θέμα «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία», παραδέχθηκε τους κινδύνους και τα τεχνολογικά κενά που έχει το σύστημα των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι οι ΑΠΕ απαιτούν «μια αθέατη μάχη που δίνεται καθημερινά προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα σε ευστάθεια και η ηλεκτροδότηση ασφαλής». Περιγράφοντας την ανεξέλεγκτη «απόβαση» που έχουν οι ΑΠΕ σε αγορές όπως η Ελληνική, σχολίασε ότι οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που μέχρι το software να ολοκληρώσει μία μελέτη  έχουμε ένα άλλο σύστημα: «Η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανουσάκης παραδέχθηκε ότι οι ΑΠΕ είναι πολύ ευαίσθητες στις διαταραχές τάσης και συχνότητας, για αυτό και ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε και τελικά πέρασε τη σχετική ρύθμιση, η οποίο έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να αποφευχθούν αντίστοιχα συμβάντα με αυτά της Ιβηρικής, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν και επιπλέον μέτρα για να εξασφαλιστεί – κατά το δυνατόν – η ευστάθεια του δικτύου.

Η τραγική κατάληξη της ενεργειακής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σήμερα να έχουν καταληφθεί από ΑΠΕ ατελείωτα στρέμματα παραγωγικής γης, μόνο και μόνο για να στήνονται μπίζνες εκατομμυρίων στο χρηματιστήριο ενέργειας, με εξαγωγές φθηνού ρεύματος σε ξένα κράτη που επανεισαγάγεται σε ακριβότερες τιμές στη χώρα μας.

Και την ίδια στιγμή ούτε τα νοικοκυριά δεν βλέπουν κάποια ανακούφιση στον λογαριασμό ρεύματος, ούτε το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένο από το χάος που μπορεί να αποφέρει ένα πιθανό «κρασάρισμα». Ένα νέο και μη δοκιμασμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας, βασίζεται σε παλαιωμένα δίκτυα που σχεδιάστηκαν 50-60 χρόνια πίσω με βάση άλλα συστήματα παραγωγής ρεύματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκέστηκε στο μοίρασμα των… επενδύσεων και προώθησε την εγκατάσταση των ΑΠΕ χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, αφού η χώρα δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης και διασύνδεσης που να εξασφαλίζουν σταθερότητα στο σύστημα. Και έτσι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να γίνουμε… Ισπανία.

sportime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...