Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Αφράτα κεφτεδάκια τηγανιτά, γεμιστά με τυρί

 

Κεφτεδάκια. Ένα από τα αγαπημένα πιάτα στην ελληνική κουζίνα που πάντα μας φέρνουν μνήμες από τη παιδική μας ηλικία. Μια συνταγή για αφράτα πεντανόστιμα τηγανιτά κεφτεδάκια γεμιστά με τυρί για να απολαύσετε το τέλειο ορεκτικό που με τηγανιτές πατάτες ή πατάτες φούρνου γίνεται ένα λαχταριστό πιάτο για το γεύμα ή το δείπνο σας. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. κονιάκ (ή ούζο αν είναι στις προτιμήσεις σας)
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 1 αυγό 
  • ½ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο ή ¼ φλ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού + ¼ φλ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά 
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού σόδα (αναψυκτικό)
  • 250 γρ. μοτσαρέλα ή γραβιέρα αρεσκείας σας
  • 2 κ.σ. + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, εκτός από τη σόδα, δηλ.: το κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κονιάκ (ή ούζο), το γάλα, το αυγό, το δυόσμο, τη ρίγανη, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Σε άλλο, μπολ ρίχνετε τη σόδα και αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα του κιμά βρέχοντας συχνά τα χέρια σας με τη σόδα, η οποία θα ενώνετε με το μείγμα του κιμά και θα κάνει ιδιαίτερα αφράτα τα κεφτεδάκια σας. 
  2. Θα βρέξετε τα χέρια σας τόσες φορές όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό αλλά όχι νερουλό. Συνολικά ζυμώνετε για περίπου 5 λ. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και ενσωματωθούν οι γεύσεις.
  3. Στη συνέχεια το βγάζετε από το ψυγείο και πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Μετράτε τα κεφτεδάκια που πλάσατε και κόβετε τον ίδιο αριθμό από κυβάκια τυριού. Παίρνετε ένα κεφτεδάκι τον κρατάτε στη μια παλάμη σας και τον πατάτε ελαφρώς για να πλατύνει ελαφρώς.
  4. Με το δάχτυλό σας κάνετε στο κέντρο του μια λακουβίτσα, βάζετε εκεί ένα κυβάκι τυριού και κλείνετε τη παλάμη σας ώστε ο κιμάς να καλύψει το τυρί. Πλάθετε προσεκτικά το κεφτεδάκι ώστε να αποκτήσει ξανά το στρογγυλό του σχήμα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε και “τινάζετε” το περίσσιο αλεύρι.
  5. Σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε να ζεσταθεί αρκετό (4 εκ. περίπου από τη βάση του τηγανιού) ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζετε τα αλευρωμένα κεφτεδάκια σας σε δώσεις, φροντίζοντας σε κάθε δόση να μη βάζετε πάνω από 7-8 κεφτεδάκια. Τα τηγανίζετε για 5-6 λ, κυλώντας τα μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι, ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα ακουμπάτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρετε σκέτα ή με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. 
  6. Γρήγορη, δροσερή σάλτσα ντομάτας χωρίς βράσιμο: Σερβίρετε τα κεφτεδάκια σας φτιάχνοτας τη σάλτσα ως εξής: Παίρνετε 2 ασκαλώνια [**] τα θρυμματίζετε στο μούλτι και τα βάζετε σε μπολ. Καθαρίζετε 4 ντομάτες, βγάζετε τα σπόρια, τις τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τις μεταφέρετε στο μπολ με το εσαλότ. Προσθέτετε το μπολ 1/3 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα και 1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1-2 πρέζες αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι και προαιρετικά 1-2 πρέζες μπούκοβο, ανακατεύετε καλά και τη σερβίρετε με τα κεφτεδάκια σας.  

[*] Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για γέμιση οποιοδήποτε τυρί αρεσκείας σας αρκεί να είναι μαλακά και να λιώνουν ωραία όπως κασέρι, γκούντα, ένταμ, γραβιέρα γλυκιά, μια μαλακή φέτα, ακόμη και ροκφόρ για πιο πικάντικη γεύση αν τα θέλετε για μεζέ με το κρασάκι, το ουζάκι ή τη μπυρίτσα σας.
[**] Το ασκαλώνι είναι μια ποικιλία κρεμμυδιού που χαρίζει μια χαρακτηριστική μεσογειακή νότα σε συνταγές για σαλάτες, πίτσες, μπιφτέκια, σούπες, τάρτες, ψωμάκια και φυσικά στην γέμιση. Θα τα βρείτε φρέσκα στα είδη μαναβικής ή και κατεψυγμένα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρείτε χρησιμοποιήστε κρεμύδια εσαλότ ή απλά κανονικά λευκά ξερά κρεμμύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...